Egészség

Számítógépes munkák ártalmai – Tippek kéz-, csukló- és nyakfájás ellen

A sok kattintgatástól neked is fáj a kezed? Elgémberedett a nyakad a monitornézéstől? Ezekre figyelj és megkímélheted magad a fájdalomtól!
Számítógépes munkák ártalmai - Tippek kéz, csukló és nyakfájás ellen

1. Vágd rövidre a körmeidet!

A hosszú körmök nemcsak a gépelést nehezítik meg, de a helyes gépelési pozíciót (csukló egyenes, ujjak enyhén íveltek és lefelé mutatnak) sem tudod tartani, ami fájdalmakhoz vezethet. Nemcsak a gépelési tempód lesz gyorsabb, ami által időt takarítasz meg, hanem az ízületeidet is kíméled.

2. Támaszd alá a kezedet!

A Windows és Mac operációs rendszerek rendelkeznek egy segédprogrammal, ami a billentyűzeten a kurzorokat – korlátozott formában – alkalmassá teszi az egér helyettesítésére. Ha nem tudod nélkülözni még ennyire sem az egeret, akkor helyezd közel a billentyűzethez, ügyelj a helyes csuklótartásra, melyet javíthatsz olyan egérpadokkal, melyek megfelelő alátámasztást nyújtanak a csuklódnak, így csökkentheted a kézfájdalom kockázatát.

3. Állítsd be helyesen a monitorodat!

Akkor állítottad be helyesen a monitort, ha a székedben hátradőlve előrenyújtott karral nem éred el, és ha a szemmagasság felett helyezkedik el 2-3 cm-rel. Ha állandóan a monitorhoz közel görnyedve nézed, és a szemed állandóan lefelé irányítod, sem a szemednek, sem a nyakadnak nem tesz jót.

4. Győződj meg róla, hogy helyesen ülsz a széken!

Dőlj kicsit hátra gépelés közben! Nem a teljesen függőleges hát a helyes testtartás, hanem a széken egy kissé hátradöntött pozíció. Ehhez viszont szükségeltetik a monitor helyes beállítása is. A tartásodat tovább javíthatod, ha lábtartót használsz.

5. Használd helyesen a billentyűzetet!

Ha tudsz, használj ergonomikus billentyűzetet, ezzel is tehermentesíted az ujj és a csukló ízületeit. Ha nincs rá lehetőséged, figyelj a billentyűzet beállítására: a legtöbb billentyűzeten alul van két kis pöcök, amivel magasabbra állíthatod a pozícióját – a függőlegeshez közelebb eső pozíció egészségesebb, mint a teljesen vízszintes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top