Egészség

Fiatalabban halhatunk meg, mint nagyszüleink

A dohányzás, italozás és az elhízás problémája kiemelten európai probléma. Kezelése nélkül jó eséllyel nagyszüleink korának szintjére eshet az átlagéletkor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fiatalokról szóló legújabb jelentése szerint több kormányzatnak kellene fontolóra vennie a cukoradó bevezetését. Emellett véget kellene vetni az olcsó alkohol korszakának is, minimum-alkohol ár bevezetésével. A zöldségeket és a gyümölcsöket viszont állami támogatásokkal kellene olcsóbbá tenni.

Világszerte Európában legmagasabb a dohányzók és a piások aránya, elhízás terén pedig csak az Egyesült Államok előzi kontinensünk lakóit.

Fiatalabban halhatunk meg, mint nagyszüleink

Konkrétan erről beszél a WHO

Európa lakosságának harmada cigizik és évente fejenként tizenegy liter tiszta alkoholnak megfelelő szesz fogyaszt fejenként. A lakosság 59 százaléka el van hízva.

A WHO regionális igazgatója, Jakab Zsuzsanna szerint a várható élettartam-növekedést veszélyezteti, ha a dohányzás és az alkoholfogyasztás a mai szinten marad. A mostani fiatalok tehát lehet, hogy nem élnek majd olyan sokáig, mint nagyszüleik.

Cikkeink az elhízásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top