Egészség

Újraélesztették osztálytársukat a középiskolás diákok

Futás közben rosszul lett Dunaújvárosban egy diák, akihez mentőhelikoptert kellett hívni. Osztálytársai lélekjelenlétén múlott, hogy nem történt tragédia. A srácok újraélesztették osztálytársukat, megmentették a fiú életét.

Az Országos Mentőszolgálat hivatalos tájékoztatója szerint szeptember 30-án, szerdán egy 18 éves fiú futás közben lett rosszul, leállt a keringése és a légzése, életmentő beavatkozásra volt szükség, mégpedig azonnal.

A fiú osztálytársai szeme láttára esett össze, először még válaszolt a többiek kérdéseire, aztán elveszítette az eszméletét. A közvetlenül mögötte futó Dávid értesítette az osztállyal lévő tanárt, hogy nagy a baj, mentőt kell hívni, ezt a nevelő meg is tette. Közben peregtek a másodpercek, valamit tenni kellett. A diákok habozás nélkül, ösztönből cselekedtek, azonnal nekiálltak a szakszerű újraélesztésnek: szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés, ahogyan azt tanulták. A srácok egyetlen pillanatig sem gondolkodtak, mit és hogyan kellene tenniük.

Az egyik fiú, Ádám elmondta, a jogosítványához szükséges elsősegély-tanfolyamon tanult az újraélesztésről, persze sosem gondolta, hogy egyszer erre a tudására élesben is szüksége lesz, mégis pontosan tudta, mit kell tennie. Ő végezte a mesterséges lélegeztetést, egy másik fiú, Pali pedig a szívmasszázst egészen a mentők kiérkezéséig.

Újraélesztették osztálytársukat a középiskolás diákok

A négy fiú megmentette osztálytársa életét, mégsem tekintenek hősként magukra, csupán tették, amit abban a pillanatban jónak gondoltak. Számukra mindez annyiban pozitív töltetű dolog, hogy kiderült, ilyen éles szituációban is megfelelő lélekjelenléttel rendelkeznek, és megfelelő döntést tudnak hozni.

A rosszul lett fiú egészségi állapotáról bővebb információt a család kérésére nem árulhattak el a kórházban, akit jelenleg mélyaltatásban tartanak az orvosok – írja a Dunaújváros Online.

További cikkek újraélesztés témában az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top