Egészség

Rekordokat dönt itthon a bárányhimlős megbetegedések száma

A bárányhimlő nem csak gyermekbetegség. Akik gyermekkorukban nem estek át rajta, azok felnőttkorukban fogékonyak maradnak a fertőzésre.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint október közepéig mintegy 34,5 ezer fertőzést regisztráltak, csaknem tízezerrel többet, mint a múlt év hasonló időszakában. Bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású, az esetek 2-6 százalékában szövődményeket okoz, aminek következtében itthon évente három-négyszáz beteg kerül kórházba.

Súlyossá is válhat

A közhiedelemmel ellentétben a betegség nagyon súlyossá válhat: szívizom-, máj-, csontvelő- vagy ízületi gyulladást és vérmérgezést okozhat, sőt ritkán akár halálos kimenetelű is lehet. A szövődmények kialakulásának oka a fertőzés miatt legyengült immunrendszer, vagyis még azok állapota is súlyosabbá válhat, akiknek a betegségét minden szempontból szakszerűen kezelték. A fertőzés nemcsak immunhiányos gyermekekre veszélyes, a teljesen egészséges gyermekeknél is felléphetnek szövődmények, ezért érdemes a megelőzést választani.

Rekordokat dönt itthon a bárányhimlős megbetegedések száma

2 adagból áll a védőoltás

A szakemberek a bárányhimlő elleni védőoltás fontosságára hívták fel a figyelmet. Évek óta azt tapasztalják, hogy azokban a praxisokban, ahol magas a bárányhimlő elleni átoltottság, folyamatosan csökken a megbetegedések száma. A szervezet szerint lehetőleg egyéves kor után, de közösségbe kerülés előtt mindenképpen ajánlott beoltatni a gyermekeket, hiszen a bölcsődében vagy az óvodában szinte mindegyik gyermek, akit nem oltottak be, elkapja a betegséget, ez pedig gyorsan járványok kialakulásához vezethet.

A védőoltás két adagból áll, ára összesen nagyjából húszezer forint. Bár Magyarországon is szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a bárányhimlő elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

Olvass még a bárányhimlőről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top