Egészség

Ezek rontják legjobban a szemet

50 éves kor felett már kevesen vannak, akinek a látása ugyan olyan éles, mint fiatal korában. A szemünk az öregedéssel nem csupán természetes módon veszít "erejéből", de lassanként egyre érzékenyebbé is válik, ezért hogy elkerüljük a különféle szembetegségeket és lassítsuk az öregedéssel járó látásromlás folyamatát egyre jobban kell ügyelnünk rá.

A szemünk érzékeny és bonyolult szerv, amely számos ártalmas dologgal érintkezik nap, és a bőr után talán a legjobban ki van téve a környezet ártalmainak. Ennek ellenére mégis viszonylag keveset törődünk az állapotával, pedig ha kíméljük, akkor az öregedéssel járó látásromlás is lassítható lehetne, ráadásul a különféle szembetegségek 80 százalékát is elkerülhetnénk. 50 felett már tudatosan is ügyelni kell arra, hogy védjük a szemünket – lássuk tehát, mik azok az ártalmak, amiktől jobb, ha megóvjuk!

Ezek rontják legjobban a szemet

Száraz levegő – légkondicionáló

A száraz levegő rövidtávon csak kellemetlen a szem nyálkahártyájának, hosszú távon azonban az egészségét is veszélyezteti. A nedvesség, a könny ugyanis kimossa a szemből az ártalmas szennyeződéseket, idegen testeket a kórokozókat. A száraz levegőn – amit például a légkondicionáló berendezések is kibocsátanak magukból – a szemnek ez a védelmi képessége csökken. Ha nem tudjuk elkerülni a légkondis, száraz levegőjű helyeket, hordjunk magunknál szemcseppet és arra is ügyeljünk, hogy minél gyakrabban pislogjunk, hiszen ez is nedvesíti a szemet.

Számítógép, monitor

A monitorok és kijelzők használata főleg ugyanazért árt a szemnek, mint a légkondi: miközben ezeket a képernyőket nézzük, az átlagosnál jóval kevesebbet pislogunk, ami a szem szárazságához vezet. Önmagában a tévézés, monitorok és kijelzők nézése nem rontja a szemet, csak fárasztja – főleg ha túl közelről és több órán át meredten bámuljuk őket –, viszont a fáradt szemnél hangsúlyosabbá válnak a már meglévő látáshibák, amelyekre egyébként nem is figyelnénk fel.

UV sugárzás – napfény

Az erős UV-sugárzás a szemlencsét és a retinát is károsítja. Különösen igaz ez mostanában, amikor a Föld körüli ózonréteg elvékonyodása miatt egyre magasabb azoknak az óráknak a száma, amikor ártalmas mennyiségű dózisban érkezik a földre ez a típusú sugárzás. A legtöbb, amit ez ellen tehetünk, hogy óvjuk Naptól a szemünket: nyáron erős fényben keveset tartózkodunk a tűző napon. Ugyan ezt kell tennünk télen is, különösen, ha még a szikrázóan fehér hó is visszatükrözi a fénysugarakat. Használjunk ilyen időben megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveget, de ügyeljünk, hogy ezt hiteles helyről, megbízható optikusnál vásároljuk meg. Az utcai árusoknál ugyanis sok modellre ráteszik az “UV” matricát, de a valóságban ezek nem szűrik ki az ártalmas sugarakat, és használatuk még több bajt okoz a szemnek, mintha nélkülük járnánk a napsütésben.

Uszoda – klór

Sok szembetegség az uszodákban, wellness medencékben összeszedett fertőzések miatt alakul ki. Különösen azokat fenyegetik ezek a kórokozók, akik kontaktlencsében fürdenek. Ezek a fertőzések gyulladással, szempirosodással, duzzadással járnak, ezért ha ilyet tapasztalunk fürdés után, azonnal forduljunk szemorvoshoz, hogy a bajt megfelelő kezeléssel mielőbb megszüntesse. A medencék vízének fertőtlenítésére használt klór szintén irritáló a szemnek, ezért a legjobb, ha ilyen helyeken egyáltalán nem mártjuk a víz alá a fejünket vagy pedig úszószemüveget használunk!

Cukorbetegség

A cukorbetegség hosszú távon az érfalak károsodását okozza. A szemet nagyon sűrűn behálózzák a vékony hajszálerek, amelyek fala különösen érzékeny a cukorbetegség romboló hatására, ezért a diabéteszese betegeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki ebből adódó szembetegségek. A cukorbetegeknél gyakoribb például a zöld vagy a szürke hályog, illetve a kettős látás is. Sokan nem tudják, de a cukorbetegség legrosszabb esetben akár vaksághoz is vezethet. Nagyon fontos ezért, hogy olyan életmódot éljünk, ami a cukorbetegség kialakulását minimalizálja (sok mozgás, normális testsúly, változatos és rendszeres táplálkozás), ha pedig már kialakult a cukorbetegség, akkor gondosan ügyeljünk karbantartására. Ezen kívül a cukorbetegségben szenvedőknek évente legalább egyszer érdemes elmenni szemészeti vizsgálatra is, súlyosabb diabétesz esetén pedig jó, ha félévente útba ejtjük a szem orvost egy kontroll erejéig.

Dohányzás

A cigarettázás, függetlenül attól, hogy aktív résztvevői, vagy passzív elszenvedői vagyunk, két irányból is árt a szemnek. Egyrészt a nikotin érszűkítő hatású, ami roncsolja a szem hajszálereit, másrészt a füstös, szennyezett levegő szemszárazságot okoz. Számtalan indoka van annak, hogy a dohányzást mellőzzük, amik közül a szem védelme csak egy a sorban. 50 felett ezt a passzíót már kifejezetten veszélyes űzni, ezért legjobb ha leszokunk a cigarettáról.

Egyoldalú táplálkozás – vitaminhiány

Bármilyen furcsán is hangzik, a szemet is lehet éheztetni. Sőt “szomjaztatni” is: a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel miatt ugyanis a szem nyálkahártyája kiszárad. Ezért naponta 2-3 liter folyadékot – lehetőléeg tiszta vizet – mindenképpen érdemes elfogyasztanunk, az ételeinket pedig úgy válogassuk össze, hogy vitaminban gazdagok legyenek. Főleg A és C-vitaminra van szüksége a szemnek, valamint omega zsírsavakban és cinkben gazdag táplálékra. Ezek hiányában a szem éhezni fog, és a betegségek is könnyebben és hamarabb megtámadják majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top