Egészség

Miért egyél több D-vitamint?

Ne hanyagold el a D-vitamin-szinted!

Ősz van, akár tetszik, akár nem. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet süt a nap, és a hideg miatt be is vagyunk öltözve, így az a kevés napsugár sem éri a bőrünket.

Miért egyél több D-vitamint?

Ez pedig néhány hét alatt már D-vitamin-hiányhoz vezethet.

A D-vitamin többek között csökkenti a szívbetegségek kockázatát, megszünteti a fáradtságot.

De segít a fogaknak és a csontoknak beépíteni a kalciumot is, azaz harcol a csontritkulás ellen is. Tudósok kimutatták, hogy két hétig napi 50 mikrogramm D-vitamin fogyasztása láthatóan csökkenti a vérnyomást és a kortizol, azaz az egyik stresszhormon szintjét. A legmeglepőbb azonban az volt, hogy sokkal aktívabbak voltak a sportban is, és könnyebben viselték a fizikai megterhelést.

A vitamin egyébként megelőzi a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, az Alzheimer-kórt, a cukorbetegséget, a depressziót, a súlygyarapodást, de mivel zsírban oldódó vitamin, a beépülése érdekében nem árt jó zsírokat fogyasztani mellé.

Jó D-vitamin-forrás például a tőkehalmájolaj, a lazac, a tojássárgája. De ha nem akarsz ilyen ételeket enni, szedheted vitamintabletták vagy kapszulák formájában is.

Forrás: MSN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top