Egészség

Instant receptek karikás szemre

A szem a lélek és az egészség tükre, és bizony minden kilengés, kicsapongó éjszaka meglátszik rajta. A kialvatlanság, túlhajszoltság, fáradtság miatt a szem környéki igen finom és érzékeny bőrön jelentkező foltokat és karikákat néhány praktikus és gyors módszerrel el lehet rejteni átmenetileg.

Mindenekelőtt érdemes szó szerint szem előtt tartani azt, hogy a bőr szépségét, a szemek egészséges ragyogását kiegyensúlyozott életvitellel, megfelelő táplálkozással és elegendő alvással őrizhetjük meg leginkább. A stressz, a pihenés hiánya karikákat rajzol a szemek alá és a tekintetet tompává teszi. Néha persze előfordul, hogy a legjobb szándék ellenére sem tudsz ellenállni egy csábító éjszakai mulatozásnak, vagy éppen a munkád miatt ülsz hajnalig a monitorod előtt. Ilyenkor reggel a tükörbe nézve magadra sem ismersz, és azonnali beavatkozásra van szükséged. 

 Instant receptek karikás szemreJégtől melegszik a tekintet

A leghatékonyabb frissítő és bőrfeszesítő szerek egyike a jég, amiből néhány kockát egy előrelátó nő mindig tart a hűtőszekrényben. A jéggel óvatosan, gyengéden masszírozzuk a szem környékét, amíg az el nem olvad. Ne nyomd rá, ne erőltesd, attól nem lesz jobb, maximum megfájdul a szemed. A hidegtől felpezsdül a vérkeringés, a bőr megfeszül, kivilágosodik. Ha a kezelés párosul egy hideg zuhannyal is, garantáltan felélénkülsz.

Tasak a táskák ellen

Kissé időigényesebbek, de szintén látványosan hatnak a különféle gyógynövény-borogatások. Elsősorban a kamillafőzet ajánlott, amely gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása miatt minden duzzanatra alkalmazható. Megfőzheted szárított kamillából – minden patikában beszerezhető igen olcsón – és vattával viheted fel a szem környékére, de az is tökéletesen megfelel, ha egy kifőzött kamillateás filtert teszel a szemed alá. Sokáig azonban ne tartsd ott, mert a kamilla kiszárítja a bőrt, 10 perc borogatás elegendő. Ezután hidratáló krémmel fejezd be a kúrát. 

Zöldségkoktél a szemed alatt

Jól bevált, klasszikus módszer szerint különféle zöldségekből is készülhetnek pakolások. Leginkább uborka- és burgonyaszeletekkel dolgozhatsz, de szóba jöhet a paradicsom és tök is. Rendkívül fontos, hogy a kívánt hatás eléréséhez legalább egy negyedórát tartsd a szemeden a kiválasztott zöldségfélét. Legjobb, ha ilyenkor magányba burkolózva, zárt ajtók mögött tevékenykedsz, mert bár kezelés után megszépülsz, de közben nem vagy túl vonzó látvány. Ha a hűtőszekrényed üres, és sem jég, sem zöldség nincs a kezed ügyében, végső menedékként még mindig használhatsz korrektort. A karikák lilás színét legjobban a sárga ellensúlyozza.

Inkább a megelőzés

A szem körüli bőr színének megváltozása általában valamilyen vitamin, nyomelem vagy más, a szervezetnek fontos anyag hiányát mutatja. Lehet, hogy csupán a feszített munkatempó (vagy buli) és az átmeneti stressz emésztette fel ezeket a szervezetedben, de megeshet, hogy tartós hiányról van szó, ami viszont előbb utóbb betegséghez vezet. A jég, a zöldségpakolás vagy a smink csak tüneti kezelés, és előbb-utóbb utána kell járnod, hogy mitől karikás, elszíneződött a szemed alja. Kérj orvosi konzultációt mielőbb, de legfőképpen élj mértékletes életet, ha sokáig szeretnéd megtartani szemed ragyogását! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top