Egészség

A romló szaglás az Alzheimer-kór korai tünete lehet

A mentális hanyatlásra általában csak a memóriagondok tapasztalásakor figyelünk fel, pedig már ennek megjelenése előtt is mutatkoznak intő jelek.

Azoknál az időseknél, akik a szaglásvizsgálaton a legrosszabbul teljesítettek, 2,2-szer nagyobb valószínűséggel léptek fel később enyhe memóriaproblémák. Ha pedig már fennálltak náluk ezek a gondok a vizsgálat idején, nagyobb valószínűséggel néztek szembe az Alzheimer-kórral a későbbiekben – árulta el Rosebud Roberts neurológus egy friss kutatásuk eredményeit.

Az Alzheimer-kór a század egyik legsúlyosabb népegészségügyi problémájává válhat
Az Alzheimer-kór a század egyik legsúlyosabb népegészségügyi problémájává válhat

“Az eredmények arra utalnak, hogy a szaglásvizsgálat talán segíthet kiszűrni az idősebb, mentálisan ép emberek közül azokat, akiknél jó eséllyel memóriaproblémák fognak fellépni, illetve a már ilyen gondokkal küzdők közül azokat, akiknél számíthatunk az Alzheimer-kór kialakulására. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a szaglásvizsgálat biztosan használható lesz-e diagnosztikai eszközként.”

Az eredményeket a kutatók arra vezetik vissza, hogy a demenciával az agy szaglásért felelős területei is elkezdhetnek leépülni, konkrét ok-okozati összefüggést azonban nem sikerült megállapítaniuk. A szakember figyelmeztet arra, hogy a fentiek nem vonatkoztathatók azokra, akiknek mindig is rossz volt a szaglásuk, például krónikus légzőrendszeri problémák miatt.

Forrás: webmd.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top