Egészség

Az 5 legjobb gyulladáscsökkentő étel

Bármilyen gyulladás is van a testedben, legyen az akár megfázás vagy ízületi fájdalom, mindegyikre hatásosak az alábbi ételek.

Az akut gyulladás, apró sérülés miatt alakul ki, a szervezet válasza a belekerült kórokozókra. A krónikus gyulladás pedig általában bélproblémákat, neurológiai rendellenességeket vagy autoimmun betegségeket jelez. De mindegyik típusra elmondható, hogy fellobbanásuk idején általában kerülni kell a telített zsírokat, cukrokat, stresszt, mert ezek mind ronthatnak az állapoton.

Íme azok az élelmiszerek, amik segítenek csökkenteni a gyulladásokat:

Gyulladáscsökkentő ételek

Mazsola
A fényes, csillogó bogyók tele vannak antioxidánsokkal, ezzel csökkentik a gyulladásos markereket.

Szója
A szója rengeteg gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagokat tartalmaz, ezzel pedig eredményesen harcol a gyulladást jelző C-reaktív proteinek ellen.

Gyulladáscsökkentő ételek

Lazac
A lazacban található omega-3 zsírsav szintén hatékony gyulladáscsökkentő.

Bazsalikom és fűszerek
Olyan fitonutrienseket tartalmaz, amik szinte minden gyulladásra hatékonyak. De ugyanezek az összetevők megtalálhatóak a rozmaringban, a kakukkfűben, a kurkumában, az oregánóban és a fahéjban is.

Gyulladáscsökkentő ételek

Teák
A zöld, a fehér, a fekete tea mind-mind tele vannak katekinnel és antioxidánsokkal. Idd magad egészségesre velük. Ha pedig inkább gyógynövényteát választanál, akkor a kamillát vedd le a polcról.

Ezek a természetes gyógymódok azonban sosem pótolják az orvosok által ajánlott gyógyszereket, de nagyon jól kiegészíthetik a kezelést.

Olvass tovább természetes gyógymódok témában az NLCafén!

Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top