Egészség

100 évig élhetnek gyermekeink, de miből?

Egy felmérés szerint a mai óvodások és az őket követő generáció tagjainak harmada akár 100 évig is élhet, ugyanakkor nyugdíjas éveik nélkülözésben telhetnek.

Az utóbbi időben jelentősen megugrott a várható élettartam, amely az eltartottak számának növekedését is jelenti. A következő generációk tagjai közül sokan megérhetik a 100. születésnapjukat, ugyanakkor nyugdíjas koruk akár nélkülözésben is telhet.

Az Európai Bizottság friss tanulmánya szerint a 2011 után született gyerekek harmada megérheti a 100. életévét, és kétszer annyian tölthetik be a 80. életévüket, mint ma. A várható demográfiai folyamatok miatt a következő évtizedekben az állami nyugdíj összege fokozatosan csökkenni fog: egyre kevesebb aktív keresőnek kell ugyanis eltartania egyre több nyugdíjast.

100 évig élhetnek gyermekeink, de miből?

Az NN Nyugdíjkosár kalkulációja szerint ma az induló nyugdíjak az átlagkeresetek 83,3 százalékát teszik ki, 2050-re azonban ez az arány 65,5 százalékra csökken. Azaz a ma átlagosnak feltételezett 132 ezer forintos induló nyugdíj 2050-re 104 ezer forintra csökkenhet, amely az egyre növekvő árak mellett egyre kevesebb nyugdíjnak felel majd meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top