Egészség

Jó hír a pesszimistáknak: nem élnek tovább a boldog emberek

Időről időre mindannyiunkat megtalál a boldogtalanság vagy a stressz. Ilyenkor hajlamosak vagyunk duplán stresszelni, hogy a szorongásunk esetleg még az egészségünkre is kihat majd! Ez esetben megnyugtató lehet egy új kutatás eredménye, miszerint a boldogság nem feltétlenül vezet hosszabb élethez.

Jó hír a pesszimistáknak: nem élnek tovább a boldog emberek

Miután felfedezték az összefüggést a stresszhormon és a szívpanaszok között, azóta köztudott, hogy a stressz káros az egészségre. Valóban nem leszünk tőle topformában, de a boldogtalanság nem is vezet egyenes úton betegséghez.

Ausztráliában egy tíz éven át tartó kutatásban több millió nő életmódját vizsgálták, és arra jutottak, hogy a stressz és a boldogtalanság valójában nem befolyásolja a betegségek kialakulását vagy a korai halálozást, vagyis az általában szomorúbb emberek körében nem volt magasabb a megbetegedések aránya.

A kutatást publikáló professzor, Sir Richard Peto megnyugtatóan kijelentette, hogy egyszerűen nem okolhatjuk a lelki állapotunkat betegségekért. Hozzátette azt is, hogy összességében a halálozások és a rákos megbetegedések aránya csökken, és az átlagéletkor is növekszik, miközben köztudott, hogy stresszes társadalmakban élünk.

Mi ebből a tanulság? Talán annyi, hogy ha betegek vagyunk, semmiképp se hibáztassuk magunkat miatta. Próbáljuk kerülni a felesleges idegeskedést és a stresszt, de ha mégis belecsúszunk, fogadjuk el, hogy rosszabb időszakunk van, és ne idegesítsük tovább magunkat még azzal is, hogy belebetegszünk.

Forrás: Mashable 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top