Ünnepi menü

3 könnyű karácsonyi menü, amit a család is szeretni fog

Aki karácsonykor is szeretne vigyázni a vonalaira és még inkább az egészségére, annak három olyan háromfogásos menüt hoztunk, ami után garantáltan megnyalja mind a tíz ujját, és még a nadrággombja sem fog lepattanni vacsora után.

Eszünk ágában sincs senkit arra biztatni, hogy pont karácsonykor fogyókúrázzon, hiszen ez az ünnep a finom ételekről is szól amellett, hogy szeretjük egymást, és ajándékokat halmozunk a fa alá. Úgyhogy egyen csak mindenki jókat. Épp az a jó ezekben a menükben, hogy már csak a recepteket olvasva is összefut a szánkban a nyál, nem nélkülözik a karácsonykor jellemző ízeket és jól is lakhatunk velük, csak közben nem hizlalnak annyira, mint a hagyományos karácsonyi ételek.

Tormás-mézes csirkés menü

Olasz halleves

Hozzávalók:

  • 1 kg filézett, keményebb húsú halacska ujjnyi darabokra vágva (tőkehalfilé, lazac, tengeri süllő)
  • •1 zellerszár
  • •1 vöröshagyma
  • •1 sárgarépa
  • •2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • •2 marék finomra vágott friss fűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya)
  • •1 doboz 400 g-os daraboltparadicsom-konzerv
  • •1 liter forró víz
  • •olívaolaj
  • •só, bors
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

A vöröshagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát a lehető legapróbbra szeleteljük. Az olívaolajat forró lábasba öntjük, és megpároljuk rajta a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, mehet a paradicsomkonzerv.

A recept folytatásáért kattints ide.

Egészben sült tormás-mézes csirke, vele sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 jóltartott tanyasi csirke
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 közepes cukkini
  • 20 dkg brokkoli
  • 2 fej közepes lilahagyma
  • 5 ek. méz
  • 2 ek torma
  • 15 szem rózsabors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0, 5 kg szilva
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

Töltelék: Felezzük meg a szilvák 3/4 részét, magozzuk ki és rakjuk tálba. Adjunk hozzá 1 evőkanál mézet, szórjuk meg pár csipet sóval és egy csipet rózsaborssal. Pác: Rakjuk tálba a maradék mézet, a tormát, a rózsaborsot és a sót. Keverjük alaposan össze és majd kenjük meg a felével alaposan a csirkét.

A recept folytatásáért kattints ide.

Reform csokitorta

Hozzávalók

  • 10 dkg holland kakaópor
  • 5 dkg kókuszliszt
  • 5 dkg tápiókaliszt
  • fél tk. szódabikarbóna
  • negyed tk. só
  • 5 tojás
  • 2,5 dl cukormentes almalé (legjobb a frissen préselt)
  • 4 ek. méz
  • 4 ek. kókuszolaj
  • fél tk. vaníliaaroma
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Keverd el egymással a kakaóport, a kókuszlisztet, a tápiókalisztet, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban közepes sebességen mixeld össze a tojást, az almalevet, a mézet és a vanília aromát, végül a kókuszolajat is add hozzá. A turmixgép segítségével apránként add hozzá a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez.

A recept folytatásáért kattints ide.

Töltött sült halas menü

Vöröslencse-leves

Hozzávalók 6 főre:

  • 1,25 l zöldségalaplé
  • 22 dkg vörös lencse
  • 30 dkg vöröshagyma, felvágva
  • 45 dkg krumpli, felvágva
  • 8 gerezd fokhagyma, meghámozva, egészben
  • 1 ek. repceolaj
  • 2 ek. római kömény
  • fél tk. kurkuma
  • 1 tk. só
  • 80 g friss koriander, felvágva
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • só, bors, tejföl
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

Egy nagy lábasban feltesszük a zöldségalaplevet, a vörös lencsét, a hagymát, a krumplit és a fokhagymát. Lefedve főzzük, amíg felforr. Lejjebb vesszük a hőfokot és tovább főzzük, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak (15-20 perc). Ha ez megtörtént, levesszük a tűzről a lábast, és félretesszük.

A recept folytatásáért kattints ide.

Fűszerekkel töltött sült barramundi

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű barramundi
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 kis gerezd fokhagyma
  • 2 tk édesköménymag
  • ½ citrom
  • 4 dkg vaj vagy 4 ek szűz olívaolaj
  • 0,5 dl száraz fehérbor

A körethez:

  • 1 fej brokkoli
  • 3 dkg vaj
  • 3 nagy gerezd fokhagyma, csíkokra vágva
  • 1 tk. reszelt citromhéj
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

A barramundi vagy másik nevén ausztrál sügér, e távoli kontinens legnépszerűbb hala. Nagyon finom, süllőre emlékeztető, omlós, fehér húsa van. Az utóbbi években Magyarországon is tenyésztik, így az itt kapható barramundi hazai termék. A citromos-vajas brokkoli nagyon jól illik hozzá köretnek. A halakat lepikkelyezzük, amikor már mindkét oldalukon szép sima, pikkelymentes a bőrük, akkor kívül-belül bedörzsöljük őket sóval és borssal, és a hasüregükbe teszünk friss petrezselymet, 2-2 gerezd fokhagymát, 1-1 teáskanál édesköménymagot, és 1-1 karika citromot.

A recept folytatásáért kattints ide.

Paleo somlói

Hozzávalók

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 5 ek. eririt
  • 6 ek. mandulaliszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 csipet só

A vaníliás krémhez:

  • 3 dl kókusztejszín
  • 1 dl víz
  • 1-2 ek. eritrit
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojássárgája
  • 2 púpos ek. tápiókakeményítő

Alapöntet:

  • 1 nagy narancs kifacsart leve
  • fél üvegcse rumaroma
  • 50 g mazsola
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük a rummal, és a mazsolákat beáztatjuk. Nagyon finom illata van, teljesen karácsonyi hangulat lesz tőle. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A piskótát elkészítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét az eritrit egy részével és a sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék eritrittel kikeverjük, beledolgozzuk a mandulalisztet, majd a kemény habot óvatosan beleforgatjuk.

A recept folytatásáért kattints ide.

Pikáns töltött káposztás menü

Zellerkrémleves zellercsipsszel

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • ízesítéshez só
  • 1 db vöröshagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 l víz
  • 30 dkg burgonya
  • fél db citrom leve
  • 40 dkg zellergumó
  • 1 tk. őrölt római kömény
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A zellergumókat és a burgonyát is megtisztítjuk, megmossuk. A zellergumóból 8 vékony szeletet vágunk, olajjal vékonyan megkenjük és 180 fokon megsütjük a chipseket. A maradék zellergumót és a burgonyát felkockázzuk.

A recept folytatásáért kattints ide.

Pikáns töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej kisebb savanyú káposzta fej – vagy levélből: 32 levél
  • 1kg savanyú káposzta

Töltelék:

  • 1 kg darált sertés hús, 32 db töltött káposztához elég 1 tojás
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • ¾ bögre barna rizs
  • kakukkfű, csombor, vegeta, fekete bors, kapor, őrölt kömény, majoranna, 1 gerezd fokhagyma átnyomva, pici csilipehely – ízlés szerint

Az oldalast – nem füstöltet – fűszerezzük: só, bors, kakukkfű, majoránna, kömény és háromnegyedig elősütjük. A szalonnát is kakastarélyszerűen bevagdostam és háromnegyedig elősütjük egy serpenyőbe. Ha kész tegyük félre, mindkettőt. Majd ezt fogjuk a rétegezés közé tenni. A füstölt oldalast vagy csülköt tegyük fel főni, ha puha hagyjuk a főző vízébe kihűlni.

A recept folytatásáért kattints ide.

Kókuszos körtekrém málnával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg túró
  • 2 db (leturmixolva) körte
  • fél db citrom leve
  • 4 ek. kókuszreszelék
  • 5 ek. xilit
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 ek. (vágott) pisztácia
  • 30 dkg fagyasztott málna
Három egészséges, különleges, három fogásos karácsonyi menü

A túrót a mascarponéval összedolgozzuk, a kókuszreszeléket és a körteturmixot belekeverjük, a citrommal ízesítjük. A málnát a xilittel összeforraljuk és lobogva főzzük 10 percig. Néha megkeverjük, hogy ne tapadjon le.

A recept folytatásáért kattints ide.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top