Egészség

Ezek a leggyakoribb öndiagnózis-hibák

Ha beteg vagy, néhány kattintásból diagnosztizálhatod magad, de ez gyakran téves. Íme a leggyakoribb félrediagnosztizált betegségek.

Egy tanulmány azt mutatta ki, hogy a felnőttek 35 százaléka előbb diagnosztizálja magát a neten, mint hogy orvoshoz fordulna, sőt legtöbbjük később nem is megy el az orvoshoz.

De ez hatalmas hiba, hiszen a későn felismert betegséget nehezebb gyógyítani, és akkor nem beszéltünk a félrekezelések és felesleges gyógyszerszedések ártalmas hatásairól.

Íme az otthon leggyakrabban félrediagnosztizált betegségek

Ezek a leggyakoribb öndiagnózis-hibák

Migrén
Ha gyakran fáj a fejed, egyáltalán nem jelenti, hogy migréned van. Ráadásul a migrénnek is több fajtája van, és gyakran nem hat rá a recept nélkül kapható fájdalomcsillapító. Érdemes inkább orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért.

Gluténérzékenység, cöliákia
Ha felpuffadsz a tészták vagy kenyerek után, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy gluténérzékeny lennél. A valóság az, hogy a lakosság 1 százalékát érinti csak cöliákia, így elég kicsi az esélye, hogy valóban az okozná a bajt.

Korpa
Attól, hogy fekete pulóvereden fehér darabkák jelennek meg, az nem jelenti feltétlenül, hogy korpásodik a hajad. Lehet, hogy “csak” száraz a fejbőröd. Ilyenkor nincs szükség korpásodásgátló samponra, csak néha-néha egy hatékony hajpakolásra.

Mindenesetre: bármilyen tünetet is észlelsz magadon, a diagnosztizálást bízd inkább szakemberre csakúgy, mint a betegség gyógyítását!

Olvass tovább egészség témában!

Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top