Egészség

10 házi módszer, hogy kibírd a másnaposságot

Egyszerű és hatékony módszerek másnaposság ellen. valamelyik csak beválik!

1. Víz, víz, tiszta víz

Nemcsak utólagos kezelésre jó a víz, amikor már késő bánat, eb gondolat, mert a buliban valamelyik sarokban, kiütve aludtunk el az összepancsolt koktéloktól, amikről csak a szülőanyjuk tudja, mi mindent tartalmaztak. Sokkal jobban járunk, ha már alkoholizálás közben is vagyunk annyira észnél, hogy egyfolytában hidratálunk, és isszuk a pohár vizeket is a pohár alkoholok mellé, között, alatt.

Ha azonban mégsem figyelünk oda magunkra ennyire a buli közben, akkor másnap vegyük elő a jó hideg vizes palackot, és döntsünk le pár liternyi hidratálást a torkunkon. Mert bizony a másnaposság nagyban a dehitratáltságnak köszönhető, ha ezt megszüntetjük az éltető vízzel, akkor nagy baj nem lehet. Segítségünkre lehet a víz még lefekvés előtt is, ha eszünkbe jut, és nem ájulásig ittuk magunkat. 

2. Aludj el szépen, kis Balázs

Miután kicsit pótoltuk a vizet a testünkben, jobb, ha nem a kávéhoz nyúlunk, hanem visszafekszünk aludni. Minél többet sikerül aludni, annál jobb, mivel egy átivott éjszaka általában azzal jár, hogy nagyon hajnalban kerülünk ágyba, így a kialvatlanság is csak fokozza a másnapos tüneteket. Úgyhogy akkor is, ha amúgy verejtékben úszunk alvás közben, és forog velünk az ágy, míg a túlélésre koncentrálunk, próbáljunk meg álomba szenderülni. Egy-két óra, és a vízivással együtt már ettől a kettőtől sokkal jobban leszünk.

3. Csak semmi kávé és tea

Sok helyen írják, hogy egy jó erős eszpresszó mennyire segítőkész lesz a másnapos helyzetben, ám sajnos ez nem igaz. Az a rossz hírünk van, hogy a kávé és a tea is csak izgatja a gyomor nyálkahártyáját, úgyhogy nem jobban leszünk tőle, hanem inkább nagy valószínűséggel a vécé fölött találjuk magunkat arccal előre. Hányinger, hányás, gyomorégés köszönthet ránk, hagyjuk inkább tehát másnapra a kávézást és teázást.

10 házi módszer, hogy kibírd a másnaposságot

4. Elő azt a kólát a jégről!

A kóla viszont már más kérdés. Még akkor is ajánlják hányáscsillapító hatása miatt, amikor a gyereket itthon elkapja a hányós vírus, pont ezért jó lesz másnaposságra is. Hidegen, belefacsarva egy citromot az igazi. Eredetileg a benne lévő kokacserje és foszfor az, ami segíti az emésztést, nyugtatja a gyomrot, bár kérdéses, hogy ma ezekből ténylegesen mennyit tartalmaz egy üvegnyi kóla. Tény azonban, hogy a háborgó gyomor megpihen a hatására, úgyhogy vessük be bátran.

5. Kerüld a zsíros reggelit

Bár tartja magát a néphit, miszerint egy jó sült kolbászos, zsírban tocsogó reggeli majd segít enyhíteni a tüneteket, ezzel kapcsolatban is le kell rombolnunk az illúziókat. Csak rosszabb lesz tőle minden, mivel a gyomrunk épp küzd az életben maradásért, ezért rossz néven veszi, ha még tovább terheljük olyan nehéz ételekkel, mint a sült szalonnás bundás kenyér vastagon vajazva. Enni pár falatot nem rossz ötlet, de válasszunk százszor inkább egy banánt erre a célra – a káliumtartalma segít –, mint a jó magyaros bőségtálat.

6. Egy kis mozgás mindenkinek kell

Nyilvánvaló, hogy másnaposan a hátunk közepére sem kívánjuk a testmozgás semmilyen fajtáját, mert kifejezetten ellentmond a csendes haldoklás iránti vágyainknak. Ám érdemes meggyőzni magunkat és kimászni az ágyból egy kis mozgásra. Ha semmi mást nem bírunk összehozni, akkor már egy rövid séta a friss levegőn elég ahhoz, hogy kitisztuljon kicsit a fejünk, és ne szédüljünk annyira. Ha igazán hardcore versenyzők vagyunk, akkor a mínuszokban pattanjunk fel a biciklire, és tekerjünk három kört a háztömb körül.

7. A szaunára ne is nézz rá

Nem mintha az a veszély fenyegetne minket úgy általában, mint a finneket, hogy karnyújtásnyira pont egy szaunába botlunk. Legalábbis az én környezetemben viszonylag ritkán tűnnek fel random szaunák, amikbe épp beülhetnék, de azért ne hagyjuk ki a felsorolásból, hogy másnaposan nem szabad forró gőzbe menni. Bár a szaunának híres hatása, hogy a méreganyagok távozásában segít, esetünkben, másnaposan azonban azt a kevés vizet, amit még megtartottunk az éjszakai dehitratáltság után, jobb, ha nem veszítjük el egy szaunázás miatt. Úgyhogy csak semmi izzadás, az a biztos.

8. Gyógysört? Inkább nem

A köztudatban él a képzet, hogy a kutyaharapást szőrivel kell kezelni, azaz ha másnaposak vagyunk, akkor igyunk meg egy gyógysört, és rögtön elmúlik minden bajunk. A probléma ezzel csak az, hogy ha tovább növeljük az alkoholszintet a vérünkben, akkor jobban nem leszünk, maximum újra lerészegedünk, amitől újra másnaposak leszünk. Majd végtelen ciklusba kerülve az idők végezetégi küzdhetünk a józanságunkért. Jó, ez így túlzás, de azért érdemes várni azzal a gyógysörrel addig, amíg ki nem józanodunk teljesen, és helyre nem áll szervezetünk egyensúlya.

10 házi módszer, hogy kibírd a másnaposságot

9. Zuhanyozz, ne fürödj!

Jó ötletnek tűnhet egy forró fürdőben, a habokban elmerülni, de másnaposan mégsem ajánlott, hasonlóan a szaunához nem tesz jót a forró vízben ázás sem a szervezetünknek és dehidtratáltságunknak. Akkor inkább jöjjön egy frissítő, langyos zuhany, alapos hajmosással, ami alatt kicsit elgondolkodhatunk rajta, mi történt tulajdonképpen velünk előző este. Rendszerint a zuhany alatt törnek ránk ilyenkor a homályos emlékképek, a másnaposság leküzdéséhez ez az élmény is hozzátartozik.

10. Heverj, és nézz ki a fejedből

A legkedvencebb tevékenység másnaposan, amiről győzködni senkit sem kell szerintem. Ha már összeraktuk magunkat valamennyire a zuhany, kóla, séta segítségével, akkor jöhet a kanapén heverés, sorozatnézés, ropievéssel egybekötve. Másnaposan semmi hasznosat ne akarjunk tenni, ne most kezdjünk bele a nagytakarításba, és lehetőleg kerüljük el a munka gondolatát is, úgysem tudunk értelmes dolgokat művelni, jobb az mindenkinek, ha az esti lefekvésig nem nagyon aktivizáljuk már magunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top