Egészség

Rémisztően megnőtt a hepatitisz C-vel fertőzöttek száma idehaza

A tűcsereprogramok HIV-, hepatitisz- és szifilisz-gyorstesztes szűrésprogramjáró, és az intravénás droghasználók itthoni helyzetéről készített új kisfilmet a Drogriporter. Lesújtó tapasztalatokat szereztek.

Az Alternatíva Alapítvány koordinálásával három budapesti és négy vidéki civil szervezet HIV-, hepatitisz- és szifilisz-gyorstesztelési lehetőséget nyújtott intravénás droghasználóknak – erről a programról készített filmet a TASZ drogpolitikai oldala. A videóban leginkább az intravénás droghasználók között elképesztő mértékben terjedő hepatitisz C-ről van szó, és arról, hogy hogyan próbálják felvenni a harcot a járvánnyal az ország különböző részeiben működő civil szervezetek, tűcsere programok. A filmben súlyos tapasztalatokról számolnak be a segítők.

“Az utolsó felmérések adatai alapján 2011 és 2014 között közel duplájára emelkedett a hepatitis C fertőzöttek aránya az intravénás szerhasználók körében. Ez Budapest esetében azt jelenti, hogy 2011-ben körülbelül 34 százalék volt a fertőzöttek aránya, 2014-ben ez 60 százalék volt. Az országos adatok ugyanígy duplájukra nőttek – 24-ről 49 százalékra emelkedett a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya” – mondja Csák Róbert, az Alternatíva Alapítvány munkatársa.

Az egyik önkéntes beszámolója szerint jellemző, hogy a klienseknek eleve van egyfajta betegségtudatuk. Leginkább az érdekli őket, hogy a HIV-tesztjük legyen negatív, és meg sem lepődnek, ha kiderül, hogy pozitív a hepatitisz C eredményük. Úgy kezelik a hírt, mintha csak influenzáról lenne szó. Ezért is nagyon fontos a felvilágosítás, az, hogy tudják, a betegség milyen veszélyekkel jár, és hogy tisztában legyenek vele: van segítség, s minél többeket sikerüljön rávenni, hogy elmenjen kezelésre.

Mit kell tudni a hepatitis C-ről?

A betegség krónikus gyulladással jár, amit a hepatitis C-vírus okoz. A kórkép elsősorban a májat érinti, de ezzel együtt az egész szervezet súlyos állapotba kerül, emellett a kórokozó más szervekben is elterjed, és azokat is megbetegíti. A betegség emberről emberre terjed, kizárólag vér útján, de azok is veszélyeztetettek, akik közös szippantót használnak az orron át adott drogok miatt. Az ilyen drogok ugyanis kikészítik a nyálkahártyát, így máris megnő a fertőzés veszélye. A súlyos tünetek 15-20 év múlva jelentkeznek, mint a cirrózis vagy májrák.
 

Ha kiderül a fertőzöttség, Magyarországon kétféle kezelés áll a betegek rendelkezésére, de ahhoz, hogy segítséghez jussanak, az első lépés a szűrés, utána pedig a beteg folyamatos nyomon követése, a betegúton való segítése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top