Egészség

Így nem hízol el

A már-már szitokszavakként használt telített szénhidrát és hozzáadott cukor közül most megtudhatod, melyikkel jársz jobban.

A dietetikusok azt javasolják, hogy se a telített szénhidrátokból, de a hozzáadott cukrokból ne fogyasszunk a bevitt napi kalóriamennyiség 10%-ánál többet. De vajon melyik árt többet?

A magas koleszterinszintért szokás okolni a telített szénhidrátokat, de az igazság az, hogy étele válogatja, melyik hogyan hat a koleszterinre. Például a feldolgozott hústermékek kifejezetten rossz hatással vannak a szívünkre, míg más telített szénhidrátok, például a tejtermékek, semennyire nem befolyásolják a koleszterinszintet.

Melyik a rosszabb a telített szénhidrát, vagy a hozzáadott cukor?

Nézzük viszont a hozzáadott cukrokat: ezek, különösen a fruktóz, teljes mértékben növelik a koleszterinszintet, az ő esetükben nincs kivétel. De emellett még számos más problémát is okozhatnak: a hozzáadott cukrok állhatnak többek között az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, az elhízás, és a glükóz-intolerancia hátterében is.

A tanulság, hogy ha teheted válassz teljes kiőrlésű ételeket vagy természetes cukortartalommal rendelkezőeket (gyümölcsök, zöldségek), de ha mégis választásra kényszerülsz a telített szénhidrát és a hozzáadott cukor között, talán az elsővel kevésbé jársz rosszul. 

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top