Egészség

Uszodába jársz? Ezekkel a gusztustalanságokkal úszol együtt a medencében

Akár le is nyelheted őket.

Többek között gyógyszerekből származó vegyületeket, rovarriasztót, égésgátló anyagokat is kimutattak úszómedencékből vett vízmintákból egy amerikai kutatás során.

Az uszodavízhez klórt adagolnak annak fertőtlenítése érdekében, ám azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a klór a vizelet bizonyos elemeivel, így a húgysavval, a karbamiddal vagy az aminosavakkal kölcsönhatásba lépve potenciálisan veszélyes melléktermékeket hoz létre. Az új vizsgálat szerint pedig bizonyos gyógyszerekből vagy épp a testápolószerekből származó anyagokkal is reagálhat a klór.

Az úszók három különböző módon vannak kitéve a vegyi anyagoknak a medencében: belélegezhetik, lenyelhetik őket, vagy felszívódhatnak a bőrükön keresztül.

A kutatás vezetője, Ching Hua-Huang professzor leszögezte, hogy nem akar borúlátó lenni, és egyelőre semmi olyasmire nem jöttek rá, ami komolyabb aggodalomra adna okot, ám még számos megválaszolatlan kérdés maradt azzal kapcsolatban, hogy miféle ellenőrizetlen vegyi anyagokkal találkozhatunk az úszómedencékben.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top