Egészség

5 egészséges sajtféle – tudd meg, melyik mire jó!

Zsírosak, kalóriadúsak – azt gondolnád, hogy a sajt sosem válhat klasszikus fitneszkajává? Erre most rácáfolunk, és megmutatunk neked pár igazán egészséges sajtfélét!

Ki ne szeretné ezeket az ízletes, tápláló tejtermékeket? A diétás étrendben sajnos elég ritkán található meg a sajt magas zsír- és kalóriatartalma miatt, a legújabb kutatási eredmények azonban megváltoztathatják az egészséges étrendben betöltött szerepét. A sajt jelenlétében ugyanis a belekben ún. vajsav képződik, ami segít megelőzni többek között a rákot, csökkenti a belső gyulladásokat, és az elhízás leküzdésében is segít. Íme az 5 egészséges sajtféle, amit mindenképp meg kell kóstolnod:

1. Könnyítsd meg PMS panaszaidat a parmezánnal

5 egészséges sajtféle – tudd meg, melyik mire jó!

Egy tanulmány szerint a nők több mint 25 százaléka szenved PMS-től, azaz premenstruációs szindrómától és kellemetlen tüneteitől. A kalciumban dús parmezán segíthet enyhíteni a fáradtságot, levertséget, visszaszorítani az étel utáni sóvárgást és enyhíteni a hangulatingadozásokat.

2. Karcsúsodj a mozzarellával

5 egészséges sajtféle – tudd meg, melyik mire jó!

Ez a klasszikus olasz pizzahozzávaló egyharmaddal kevesebb zsírt tartalmaz, mint többi társa, így ideális kiegészítője lehet a zsírszegény diétáknak. A másik jó oldala, hogy tele van proteinnel, így a konditerem után igazán hasznos a fogyasztása, és még a teltségérzetet is gyorsabban eléred, mint más fajtákkal.

3. Védd a szíved egészségét fetával

5 egészséges sajtféle – tudd meg, melyik mire jó!

Eszedbe jutott már valaha a görög salátád majszolása közben, hogy milyen jót is teszel ezzel a szívednek? Ha nem, itt a jó hír: egy 2015-ös kutatás megállapította, hogy akik naponta fogyasztottak 10 dkg fetaszerű, krémfehér sajtot, azoknak körében 20 százalékkal kevesebb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, és 41 százalékkal kevesebb stroke fordult elő náluk. Más krémes sajtokhoz képest a fetában 30 százalékkal kevesebb a telített zsírsav, ami az artériák elzáródásáért felelős.

4. Fejleszd az izmaidat a ricottával

5 egészséges sajtféle – tudd meg, melyik mire jó!

A tej proteintartalmának nagy része sajnos elvész a sajt készítése közben. De nem így a ricottánál! 10 dkg sajtban 14 gramm izomformáló fehérje található. Magas aminosav-tartalma is segíti az izomzat fejlesztését.

5. Kerüld a felpuffadást svájci sajttal

Nehezen emészted meg a tejtermékeket? Puffadást okoznak? Ez a svájci nagy lyukú kemény sajt talán kivételt képezhet, hiszen készítése közben a legtöbb laktózt kivonják belőle, így laktózérzékenység esetén is élvezheted ezt a finom kemény sajtot.

5 egészséges sajtféle – tudd meg, melyik mire jó!

Forrás: Women’s Health

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top