Egészség

5 dolog, ami befolyásolja a termékenységet

A nők termékenysége sok mindentől függ – ezek közül van, amin változtathatunk, más dolgokon viszont nem. Mindkettővel fontos tisztában lenni.

Elhízás

Az elhízás a teherbe esés elmaradásának egyik leggyakoribb oka. A nagymértékű túlsúly ugyanis a szervezet minden működésére kihat, nem kivétel ez alól a hormonháztartásunk sem. Minél több valakin a túlsúly, annál lomhábban működik a petefészke.

Túlzott soványság

Persze a másik véglet sem épp garancia a kilenc hónap múlva bekopogtató gólyára. A túl sovány nőkben olyannyira lecsökkenhet a leptin nevű hormon szintje, ami végül a menstruációs ciklus leállásához vezethet.

Az anyai példa

Érdemes megkérdezni az édesanyánkat, mikor kezdődött nála a menopauza. Ha korán, nagy valószínűséggel mi is erre számíthatunk. Minden nő adott számú petesejttel a petefészkeiben jön a világra, és főként – bár nem teljesen – genetikai faktorok határozzák meg azt is, mennyi ideig gazdálkodhatunk ezekkel.

A genetikai tényezők beleszólnak a meopauzába
A genetikai tényezők beleszólnak a menopauza időpontjába

A háztartásban megtalálható kemikáliák

Egy 2013-as vizsgálat szerint a háztartásokban megtalálható vegyi anyagok akár 29 százalékkal is csökkenthetik egy pár esélyét a terhességre. 15, az otthonokban gyakorta előforduló anyagot azonosítottak bűnösként, például a PCB-ket (régóta tiltólistásak ugyan, de még előfordulhatnak), rovarirtó szereket, vagy a műanyag termékekben, de körömlakkokban vagy parfümökben is megtalálható ftalátokat.

Dohányzás

Azt mindenki tudja, mennyire káros a magzatra a dohányzás, de azzal talán sokan nincsenek tisztában, hogy a teherbe esés valószínűségét is erősen rontja – egyes vizsgálatok szerint akár a terméketlenségi problémák 13 százaléka mögött is ez lehet az egyik ok. Ez a hatás egyrészt a DNS, másrészt pedig a hormonok roncsolása révén valósul meg, és nem is kell erős dohányosnak lenni ahhoz, hogy a cigi beleszóljon a családtervezésbe.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top