Egészség

Mit árul el rólad az izzadságod?

Egy kutatócsoport arra keresi a választ, miként oldhatnánk meg az izzadságunk gyors és egyszerű elemzését, és használhatnánk fel annak eredményeit a hatékony sporttól az orvoslásig.

Az izzadság megmondja, mikor igyál

Az izzadságban döbbenetesen sokféle anyag van jelen. A Berkeley és a Stanford Egyetem kutatói összeálltak, és készítettek egy szerkentyűt, ami kevés izzadságot is képes kielemezni, mégpedig folyamatosan. Az érzékelőket sportoló férfiakra és nőkre helyezték fel, és mérték az izzadságukban a nátrium, a kálium, a glükóz és a laktát szintjét, amiből megállapítható, ha valaki dehidratált, vagy ha az izmai éheznek.

Az izzadság elemzése áteveheti a vérvizsgálatok helyét
Az izzadság elemzése részben átveheti a vérvizsgálatok szerepét

Depressziós? Megmérgezték? Az izzadságából kiderül!

Az izzadságból rengeteg mindent ki lehetne mutatni, amit normálisan vérvizsgálattal csinálunk, árulták el a tanulmány szerzői. Most azon dolgoznak, hogy minél kevesebb izzadság is elég legyen a vizsgálatokhoz, tehát ne kelljen fizikai megerőltetést végezni a mintanyeréshez. A távlati cél ezzel az orvoslás olcsóbbá tétele, de a sportolók is potenciális célközönsége lehetnek a jövő izzadságelemző eszközeinek.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top