Egészség

Álmatlanságot is okoz a menopauza

A menopauza számos kellemetlen tünettel gyötri meg a nőket. Aki hajnali háromkor még dühödten mered a plafonra, pedig korábban mindig jó alvó volt, nyugodtan adja hozzá a menopauza hosszú bűnlajstromához az álmatlanságot is.

A menopauza során lassan leáll a petefészkek működése, melyek pedig az ösztrogén és a progeszteron legfőbb termelői a szervezetben. Utóbbinak szerepe van az elalvásban is, alacsony progeszteronszint mellett nehezebb elszenderülni. Ráadásul a csökkent ösztrogénszint jobban kiszolgáltat minket a stressznek, ami szintén nem a legjobb altató.

Már megint a hormonok, de a hőhullámok is bekavarnak

A menopauza idején a nők 85%-át érintik a kellemetlen hőhullámok. Ezek hatására könnyű felébredni, már csak azért is, mert nagy mennyiségű adrenalint szabadíthatnak fel, ami aztán riadóztatja a szervezetet, és lőttek az éjszakai nyugalomnak. 

Az álmatlanság meggyötör
Az álmatlanság meggyötör

Tehetünk-e valamit?

Igazából nem sokat. A menopauza tüneteit hormonkezeléssel szokták enyhíteni, de megpróbálkozhatunk a több mozgással, az akupunktúrával, a masszázzsal is, ártani biztosan nem ártanak. A meditációs és légzésgyakorlatok is többeknek beváltak: a belégzés alatt számoljunk ötig, a kilégzés tízig tartson. Próbáljunk nagyon erősen erre koncentrálni, és ne csüggedjünk, mert az eredményhez idő kell.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top