Egészség

Mennyire vagy narcisztikus?

A valódi narcisztikus személyiségzavar kritériumainak sokkal kevesebben felelnek meg, mint ahány emberre rá szokták fogni. Itt is beszélhetünk azonban olyan személyiségjegyekről, melyek révén valaki többé-kevésbé narcisztikusnak mondható.

Az alábbi jellemzők mindegyik ráhúzható egy valódi narcisztikus emberre, de olyanok is vannak bőven, akiknél egy-egy vonást figyelhetünk csak meg.

Szeret a figyelem középpontjában lenni. Ez nemcsak azt jelenti, hogy imádja a vakuk villogását, de például nem szereti, ha nem ő ural egy beszélgetést. Imád magáról beszélni, kihangsúlyozva az előnyös tulajdonságait.

Szeret kéretlenül tanácsokat osztogatni. A látszólagos segítőkészség mögött inkább az van, hogy a vélt hozzáértését fitogtassa, mindennel kapcsolatban.

Nem képes várakozni. A sorban állás például teljesen kikészíti, de azt is nehezen viseli, ha valaki nem reagál azonnal egy e-mailjére.

Meggyőződése, hogy nagy tettekre hivatott. Mivel önmagát különlegesnek érzi, gyakran fantáziál több hatalomról, fényűző életről, fantasztikus tettekről.

Kapcsolatai viharosak. Képes rajongani valakiért, de ezzel azt akarja elérni, hogy a másik fél is ugyanolyan különleges személyiségként kezelje őt. Az első neki nem tetsző jelre, kritikára, megkérdőjelezésre röpül is a rajongás tárgya a kukába.

Szerencsére élnek köztünk tökéletes emberek
Szerencsére élnek köztünk tökéletes emberek

Versengő típus. Egy narcisztikus ember a világot nyertesekre és vesztesekre osztja, és neki mindig az előbbi csoportba kell tartoznia, még ha csak a kerületi aszfaltrajzoló-verseny első helye is a tét.

Szélsőségesen haragtartó. Az idealizált énképét érő legkisebb vélt sérelem is örök haragot von maga után. A megbántottságán nem képes átlendülni, a düh és a bosszúvágy fogságába esik.

Sosem hibázik. Egy narcisztikus ember számára nem létezik olyan helyzet, ahol ő volt a vétkes. Ennélfogva bocsánatot sem fog kérni soha, semmiért.

Kihasználja az embereket. Ez nem feltétlenül szándékos, de mivel hiányzik belőle az empátia képessége, énközpontú, mint egy tornádó, és egyébként is úgy gondolja, hogy mindenki csak őérte létezik, észre sem veszi, ha kihasznál másokat.

Most mondhatnánk, hogy aki több vonásban is magára ismert, gondolkozzon el, de egy narcisztikus ember ugye tévedhetetlen, tehát fel sem merül benne, hogy bármiben változtatnia kellene. A többieknek pedig csak azt tanácsolhatjuk, hogy kerülje el őket.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top