Egészség

A női szívinfarktus veszélyesebb

A nők esetében a szívinfarktus eltérő tünetekkel járhat, mint a férfiaknál, és nemcsak veszélyesebb, de alattomosabb is.

Az Amerikai Szív Társaság tette a fenti tudományos megállapítást. A tény, hogy a nőknél eltérőek, akár szinte észrevétlenek lehetnek a tünetek, ahhoz vezet, hogy sok nő egyszerűen nem ismeri fel az infarktust, és így orvoshoz sem fordul, vagy csak túl későn. Ez súlyos következményekkel jár, és növeli a halálozást, márpedig a szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak a nők körében.

Miben más a női infarktus?

  • A két nem esetében eltérő lehet az ereket eltömítő plakkok felépítése és lerakódása (ami az infarktus gyakori oka). A nőknél ritkábban kerül sor sztent beültetésére, de ettől még kevesebb vér jut a szívbe, növelve az infarktus kockázatát.
  • A nőknél a magas vérnyomás súlyosabb rizikófaktor, mint a férfiaknál.
  • A cukorbetegség a fiatal nők esetében ötször nagyobb kockázatot jelent az infarktusra, mint a férfiaknál.
  • A nőknél ritkábban alkalmazzák az ajánlott gyógyszereket, ritkábban kerülnek rehabilitációra, és kisebb arányban csinálják azt végig.
    A néknél többen halnak bele az infarktusba
    A nők közül többen halnak bele az infarktusba

Az orvos tanácsa

A szakemberek azt tanácsolják a nőknek, hogy legyenek tisztában a fontos orvosi mutatóikkal: ilyen a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint, illetve a testtömegindex (BMI). Ha pedig ezek a normálisnak tekinthető tartományon kívül esnek, ne habozzanak lépéseket tenni a javulás érdekében: táplálkozzanak egészségesen és mozogjanak többet.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top