Egészség

Ezeket edd, ha elmúltál 30

A növekedés, fejlődés során változik a szervezet tápanyagigénye és működése, de nincs ez másként az öregedés folyamán sem. Már a harmincas éveinkben járva sem árt tisztában lenni vele, min kell hamarosan változtatnunk.

B12-vitamin. A B12-vitamint csak akkor tudja hasznosítani a szervezet, ha leválasztja a kötő fehérjéről. Ahogy azonban öregszünk, csökken a termelődő gyomornedv mennyisége, romlik a B12-vitamin felhasználásának képessége. 50 éves kortól vitaminokkal dúsított müzlikből és táplálékkiegészítőkből férhetünk hozzá a szükséges mennyiséghez.

Banán. A kor előre haladtával sokak vérnyomása megemelkedik. Ennek kordában tartásához kevesebb nátriumot és több káliumot érdemes fogyasztani. A vérnyomáscsökkentők azonban általában mindkét ion mennyiségét csökkentik a vérben, pedig valamennyire mindkettőből szükség van, de káliumból többre. Hogy elegendő kálium maradjon a szervezetünkben, arra megoldást jelent, ha több banánt eszünk.

A banán jó, a banán egészséges
A banán jó, a banán egészséges

Fűszerek. Idővel romlani szokott az ízérzékelés, de erre ne az legyen a megoldás, hogy a sószóró után nyúlunk. Inkább fűszerezzünk, és ne főzzük túl az ételeket, mert azzal is veszítene az ízükből.

Víz. A folyadékbevitelt tudatosabban kell végezni a kor előrehaladtával, mert romlik az a képességünk, hogy érzékeljük, ha a szervezetnek folyadékra van szüksége, magyarán nem érzünk szomjúságot. Nem véletlen, hogy az idősek leggyakrabban kiszáradás miatt kerülnek kórházba.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top