Egészség

5 tuti tipp, hogy ne fájjon a hátad

Örülhet, akinek nem szokott rendszeresen fájni a háta, dereka. Hogy ez így is maradjon, adunk néhány ötletet.

Ülj rendesen! Nem kell a legdrágább, ergonomikusan kialakított széket beszerezni, de aki sokat ül, mindenképpen olyan alkalmatosságon tegye ezt, ami megfelelően megtámasztja a derekát és a hátát. Ezenkívül félóránként érdemes felkelni és járni egyet, mert ez tehermentesíti a hátat, és nem válnak kárunkra a hátat edző gyakorlatok sem.

Rendes szék nélkül előbb-utóbb megfájdul a hátunk
Rendes szék nélkül előbb-utóbb megfájdul a hátunk

Húzd ki magad! A helyes tartás a hátfájás megelőzésének legfontosabb módszere, de nem csak ülés, hanem állás, járás közben is. A fül, a váll, a csípő és a térdek ha egy vonalban vannak, alapvetően jó a tartásunk.

Viselj megfelelően rugalmas talpú cipőt! A nagyon vékony vagy merev talpú cipőkben minden lépésnél – főleg ha betonon, aszfalton megyünk – ártalmas ütések érik a hát izmait és a csigolyákat, függetlenül attól, hogy lapos vagy magas sarkú cipőt viselünk.

Ne dohányozz! 2010-ben 40 kutatás áttekintésével arra jutottak, hogy a dohányosoknak többet fáj a hátuk, mint a nem dohányzóknak, valószínűleg azért, mert a dohányzás a hátban is gátolja a véráramlást.

Tanulj meg helyesen emelni! Nehéz tárgyak emelését mindig lábból indítsuk, soha ne derékból: enyhén berogyasztott térddel végezzük az emelést, a legjobb, ha van mögöttünk valami, aminek neki tudunk dőlni.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top