Egészség

5 tipp a hosszabb életért

Bizonyos szokások felvételével vagy elhagyásával hosszú évekkel toldhatjuk meg, és tehetjük jobb minőségűvé a megélt éveket.

Mértékletes táplálkozás. Étkezéskor sokan hajlamosak pukkadásig enni magukat, pedig nem kellene. Amikor nagyon idős japán embereket kérdeztek az étkezési szokásaikról, kiderült, hogy általában akkor hagyják abba az evést, amikor kb. 80%-ban jóllakottnak érzik magukat.

Rendszeres szex. Heti két-három alkalom már érzékelhető egészségügyi előnyökkel jár: csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és jobban fogunk aludni is. Az elégetett kalóriákról nem is beszélve.

Társas kapcsolatok. Kutatások szerint a család és a barátok hálója védőhatású a szívbetegségek ellen. A magány ugyanolyan káros hatással van ránk, mint a dohányzás vagy a magas koleszterinszint.

A szoro emberi kapcsolatok meghosszabbítják az életet
A szoros emberi kapcsolatok meghosszabbítják az életet

A tévénézés elhagyása. Egy 2010-es tanulmány szerint azok, akik napi két óránál többet nézték a tévét, 46%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg (bármilyen okból), mint azok, akik ennél kevesebbet vagy egyáltalán nem tévéztek. Ha csak napi egy órával kevesebbet tévézünk, 11%-kal javulnak a túlélési esélyeink.

Rendszeres mozgás. Már napi félórányi mérsékelt mozgás, például egy séta, képes jóval lecsökkenteni a keringési zavarok kockázatát.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top