Egészség

Káros a fogaidra, ha nyitott szájjal alszol

Bármilyen nehéz is alvás közben a szánkra helyzetére figyelni, a fogaink érdekében igyekezzünk zárva tartani!
Káros lehet a fogaidra, ha nyitott szájjal alszol

Sokak számára a teljes ellazulás része, hogy nem figyelnek még az ajkaikra sem, és nyitott szájjal szenderülnek álomba. Vagy gondoljunk csak a kisgyerekekre, akik szinte kivétel nélkül tátott szájjal alszanak! Azonban ennek az ártatlan cselekvésnek is megvannak a maga káros hatásai. A szakértők szerint, ha nyitott szájjal alszunk, ugyanannyira ártunk a fogainknak, mintha elalvás előtt meginnánk egy pohár narancslevet vagy szénsavas üdítőt.

És hogy miért van ez? Ha nyitott szájjal alszunk, általában a szájunkon át vesszük a levegőt, ez pedig a száj kiszáradásához vezet. Így viszont megszűnik a nyál savtermelő baktériumot ölő hatása, a nagy mennyiségű sav termelődése miatt pedig fogszuvasodás alakulhat ki.

A száj normál pH-értéke 7,7 körül mozog, nyitott szájjal alvás hatására ez az érték 6,6-ra csökken, míg a savtartalom 3,6-ra nő. Érdemes tudni, hogy a hátsó fogak különösen hajlamosak a fogszuvasodásra, mert jobban kiszárad a felületük. További érdekesség, hogy a férfiakat nagyobb arányban érinti ez a probléma, mint a nőket, akiknek csak 5 százalékánál mutatható ki összefüggés a fogszuvasodás és a nyitott szájjal alvás között.

A megoldást a tudatosság jelentheti: próbáljunk elalvás előtt odafigyelni, hogy lazán tartva, de zárt ajkakkal aludjunk el. Segíthet, ha a nyelvünket a szájpadlásunkra tapasztjuk, és így vesszük orron át a levegőt.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top