Egészség

4 rossz szokás, ami igazából jót tesz az egészségednek

Itt az idő, hogy leszámolj a bűntudattal, amiért rágod a körmöd, vagy nem zuhanyoztál tegnap – néhány rossz szokás ugyanis meglepően jótékony hatásokkal bír!

 Hajlamosak vagyunk a higiénia megszállottjaiként viselkedni, pedig a szakértők szerint nyugodtan lehetünk egy kicsit elnézőbbek, ha a saját vagy a gyerekeink rossznak bélyegzett szokásairól van szó. Lássuk, milyen hasznunk származhat kellemetlen szokásainkból!

4 rossz szokás, ami igazából jót tesz az egészségednek

1. Körömrágás

Anyukánk megdorgált minket, mikor körömrágáson, vagy ami még rosszabb, az ujjunk cumizásán kapott minket. De meglepő módon a kezünk szánkhoz érintése javíthatja az immunrendszer működését. A londoni King’s College járványtani osztályát vezető Tim Spector professzor elmondta, hogy ha semmilyen baktériummal nem érintkeznénk, a védekezésre sem lennénk képesek. Azáltal, hogy a szánkhoz érünk, számtalan baktériumot viszünk be a szervezetünkbe, és ez segít az immunrendszernek, hogy minél több ellen építsen ki védelmet.

2. Kihagyni a zuhanyozást

Nem azt mondjuk, hogy hagyj fel teljesen a mosakodással, csak azt, hogy semmi nem történik, ha egy-két napra hanyagolod a zuhanyrózsát. A bőrnek ugyanis árthat a túl gyakori forró víz vagy dörzsölés, ezért egy kis szünet még jót is tehet, hogy a bőröd önmegújító folyamatai helyreálljanak.

3. Nem mosni fogat étkezés után

A szájhigiéniát sem kell túlzásba vinni – legalábbis egy londoni klinika, dr. Sameer Patel szerint. Dr. Patel elmondta, hogy bizonyos ételek savképződést indítanak el a szájban, és ha fogyasztásuk után egyből a fogkefénkért nyúlunk, ezek a savak mélyebbre hatolhatnak, és károsíthatják a fogzománcot. Ezért érdemes a fogmosással fél órát várni étkezés után.

4. Kihagyni a kézmosást

Spector professzor szerint ha csak arról van szó, hogy evés előtt nem mostunk kezet, nem valószínű, hogy tragédia történne. Hasonló okkal érvel, mint a körömrágás esetében, vagyis hogy a védekezőképességet erősítjük, ha baktériumokkal érintkezünk (természetesen ha például az ember egy étterem séfje, elengedhetetlen a gyakori kézmosás!). A professzor hozzátette, hogy az általa ismert mikrobiológusok többsége sosem mos kezet a nyilvános vécékben: jobbnak tartják, ha saját mikrobáik maradnak a kezükön, mintha a mosdó koszos felületéről gyűjtenének be baktériumokat.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top