Egészség

Az altatók lehetséges mellékhatásai

Aki vett már be altatót, annak biztosan átfutott a fején, nem lesz-e belőle probléma.

Nem leszek másnap kótyagos? Nem fogok rászokni? Fogok tudni aludni nélküle is? Ezek a kérdések mindenkiben felmerülnek, amikor az álmatlansága orvoslása céljából az altatókhoz fordul. Bár alapvetően biztonságos szerek, mint minden gyógyszernél, itt is lehetségesek mellékhatások.

Fejfájás, rosszullét, fáradtság. Lehetséges mellékhatások, melyek azonban elkerülhetők, ha az orvos a megfelelő adagot írja fel, és te az utasításoknak megfelelően szeded a gyógyszert. Az újabb altatókra egyébként is kevéssé jellemzőek ezek a másnaposságra emlékeztető tünetek, mert rövidebb a hatóanyagok lebomlási ideje.

A megfelelően szedett altató nem szokott gondot okozni
A megfelelően szedett altató nem szokott gondot okozni

Rászokás. Az újabb típusú altatóknál a rászokás kockázata már jóval kisebb, mint a régi gyógyszereknél. Azonban az altatók hosszú ideig szedése elfedheti az álmatlanság valódi okát, például a túl sok stresszt. Sokan, akik azt hiszik, rászoktak az altatóra, valójában csak nem derítették fel az álmatlanságuk mögött álló valódi okokat, ezért nem tudnak altató nélkül aludni.

Visszatérő álmatlanság. Fontos tudni, hogy az altatókkal általában nem érdemes hirtelen leállni, mert az álmatlanság visszatérhet, még súlyosabb formában, mint előtte. Ha abba akarod hagyni a szedését, konzultálj az orvosoddal, aki valószínűleg csökkenteni fogja az adagot, amíg teljesen el nem lehet hagyni az altatót.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top