Egészség

Penészes káposztából készítették a vecsésit

Egyszerre csapott le a NÉBIH egy vecsési savanyúságos kistermelőre és egy piaci savanyúságos üzletre. Több tonna romlott, ellenőrizetlen és penészes árut foglaltak le.

A NÉBIH KÜI (Kiemelt Ügyek Igazgatósága) szakemberei a vecsési “kistermelő” ellenőrzésekor megállapították, hogy a cég engedély nélkül, megdöbbentően rossz higiéniai körülmények között nagyüzemi szinten készít különböző típusú savanyúságokat. A házi savanyúságként eladott termék egy része thaiföldi kukoricakonzervből, valamint a nagybani piacon vásárolt zöldségekből készült, teljesen ellenőrizetlen körülmények között.

Penészes savanyú a vecsési üzemben - Fotó: NÉBIH
Penészes savanyú a vecsési üzemben – Fotó: NÉBIH

A NÉBIH közleménye szerint a helyszínen jelöletlen, penészes káposztát, fokhagymát, uborkát, paprikát és egyéb zöldségeket találtak az ellenőrök. Az üzem pincéjében nem élelmiszer-ipari célra engedélyezett edényekben és hordókban savanyították a termékeket, az előállításról nem vezettek semmilyen nyilvántartást. A KÜI munkatársai mintegy 38 tonna termék forgalmi korlátozását és azonnali megsemmisítését rendelték el a helyszínen.

A vecsési ellenőrzéssel egy időben egy fővárosi piac savanyúságokat forgalmazó üzletét is ellenőrizték. Az üzletet további intézkedésig – a mintegy 1,4 tonna jelöletlen árukészlet forgalmi korlátozása mellett – hatósági zár alá helyeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Kapcsolódó anyagok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top