Egészség

A túl sok só a májat is tönkreteheti

Ezentúl nemcsak a magas vérnyomás miatt aggódhatnak a túl sok sót fogyasztók, hanem a májelégtelenség miatt is.

A nátriumra nagy szükség van a szervezetünk a normális működéshez, túlzott bevitele azonban – amiért főként a túlzásba vitt sófogyasztás okolható – kifejezetten káros az egészségre. Eddig főleg a magas vérnyomással riogattak életveszélyes következményként, egy új vizsgálat eredményei szerint azonban a májat, de még a fejlődő magzatot is bizonyítottan károsítja a túl sok só.

Valójában nem a sószóróból, hanem az eleve agyonsózott ételekből visszük be a sok sót
Valójában nem a sószóróból, hanem az eleve agyonsózott ételekből visszük be a sok sót

A kísérlet során megállapították, hogy a só hatására a májban lassul a sejtosztódás üteme, fokozottan pusztulnak a májsejtek, és megnő a torz sejtek aránya is. Mindez a máj fibrotikus elfajulásához vezet, azaz idővel több lesz benne a haszontalan szövet, mint a hasznos, és nem tud megfelelően működni. Mindezt a kutatók az oxidatív stressznek nevezett jelenséggel magyarázzák, azaz felborul az egyensúly a reaktív oxigéngyökök és a “jó” antioxidánsok között, és sajnos az előbbiek kerülnek többségbe, ami súlyosan pusztító folyamatokat eredményez.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top