Egészség

Az elhízásban a rosszabb memória is szerepet játszhat

Az elhízott emberek kevésbé emlékeznek rá, mit és mennyit ettek korábban.

Egy kisebb vizsgálat eredményei szerint az elhízott emberek epizódikus memóriája – itt tárolja az agy a személyes tapasztalásokat, eseményeket, történéseket – rosszabbul üzemel, mint vékonyabb társaiké. Ennek eredményeképpen halványabban és kevésbé részletesen emlékeznek a nemrégiben elfogyasztott étkezésekre. Ez túlevéshez vezethet a következő étkezés alkalmával, ami pedig nem meglepő módon idővel elhízáshoz vezethet.

Nem is emlékszem rá, mikor ettem utoljára...
Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára…

Patkányoknál már korábban kimutatták, hogy az elhízott állatok rosszabbul teljesítenek a memóriateszteken. Ebben az emberi vizsgálatban ötvenen vettek részt, az egyes résztvevők BMI-je 18 és 51 között volt. A vizsgálat során tárgyakat kellett eldugniuk egy számítógépes játék során, később pedig visszaemlékezniük arra, hogy mit, mikor és hová dugtak el. A BMI-jük alapján elhízottnak számító alanyok 15 százalékkal rosszabbul teljesítettek a teszten.

A vizsgálat vezetője szerint az eredményeket érdemes tovább vizsgálni abból a szempontból, miként “tartósítja magát” az elhízottság egyesek esetében, illetve fokozott odafigyelést javasol az étkezésekkel kapcsolatban.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top