Egészség

Mandulagyulladás vezetett egy nő halálához

A mandulagyulladás kellemetlen, de nem kifejezetten életveszélyes állapot. Lehet azonban belőle nagyobb baj is.

Nem sokkal azt követően, hogy mandulagyulladást diagnosztizáltak nála, meghalt egy 26 éves angol nő. A halálát egy ritka immunbetegség okozta, ami miatt a szervezete kórosan reagált a betegségre.

Nem sokkal karácsony előtt Chelsea Jackson torka fájni kezdett, mandulagyulladás miatt. Hamarosan azonban besárgult a szeme és légzési nehézségek léptek fel nála. Hemofagocitás limfohisztiocitózist állapítottak meg nála: ez a kórkép túlzott mennyiségű aktív immunsejt termelése miatt lép fel. Ezek a fehérvérsejtek megtámadják a vér egyéb elemeit, aminek következtében a máj és a lép megnagyobbodik, mert az elhalt vérsejtek itt halmozódnak fel. Az állapot jellemzően csecsemőkorban alakul ki, és sok esetben halállal végződik – az átlagos túlélés 2–6 hónap a diagnózist követően.

Mandulagyulladásnak indult, halállal végződött
Mandulagyulladásnak indult, halállal végződött

Chelsea kemoterápiás kezelésben részesült, de a szervezete nem reagált rá. A családját mélyen lesújtotta és megdöbbentette a lány halála, álmukban sem gondolták volna, hogy ide fog kifutni egy mandulagyulladás.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top