Egészség

Újabb szög kerülhet az óraátállítás koporsójába

Időről időre előkerül a gondolat, hogy a téli-nyári időszámítást úgy, ahogy van, el kellene felejteni. Bár a hasznánról megoszlanak a vélemények, most ismét felvetődött az ötlet – igaz, egyelőre Kaliforniában.

Az USA nyugati parti államában nemrég nyújtották be a 2496-os számú törvényjavaslatot, amely hatályon kívül helyezné az 1949-ben elfogadott Proposition 12-t, amelynek értelmében Kaliforniában is minden évben kétszer átállítják az órákat.

Az akkori érvelés szerint a nyári időszámítás növelné az ipari hatékonyságot, és jótékonyan hatna a polgárok általános egészségi állapotára, csökkentené az autóbalesetek és a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények számát.

A gondolat ellenzői szerint az óraátállítás megzavarja a közlekedési menetrendeket, ezáltal akadályozza az áruszállítást, csökkenti a mozik bevételeit, a mezőgazdasági hozamokat, illetve – 1949-ről lévén szó – a templomba látogatók számára sincs jótékony hatással.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, Kaliforniában népszavazással döntenek majd az óraátállítás eltörlésének sorsáról.

További cikkek az óraátállításról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top