Egészség

Így kerüld el az ételmérgezést!

Akit életében egyszer terített már le romlott étel okozta rosszullét, az biztosan nem szeretné még egyszer kipróbálni.

A köznyelvben ételmérgezésnek hívott esetek nagy része valójában ételfertőzés. Utóbbi esetében az élelmiszerben elszaporodó baktériumok, előbbinél viszont nem a baktérium, hanem az általa termelt toxin okozza a tüneteket. Ételfertőzést szinte mindig a helytelen tárolás, vagy az elégtelen tisztítás, elkészítés okoz. Leggyakrabban rosszul tárolt tejes, tojásos, húsos ételek, fagylalt, hal és gombás ételek okoznak problémát, de a nem eléggé megmosott gyümölcsök is előkelő helyen tanyáznak a bűnösök listáján.

Az ételfertrőzés ritka rossz napokat képes okozni
Az ételfertőzés ritka rossz napokat képes okozni

Ne hagyj elől ételt! Minden romlandó ételt mindig hűtőben kell tartani, mert akár csak pár óra is elegendő lehet szobahőmérsékleten – főleg nyáron –, hogy a baktériumok elszaporodjanak benne.

Óvatosan a nyers baromfival! A nyers baromfihús gyakorta szennyezett a Campylobacter nevű bacillussal, ami az ételfertőzések egyik leggyakoribb kiváltója. Ha tehát főzés közben érintkezel a nyers hússal, mindig alaposan moss kezet, ne fogdoss össze “csirkés” kézzel semmit a konyhában, se máshol, és ügyelj rá, hogy a hús alaposan átsüljön.

A darált hús különösen veszélyes! A darált hús belsejében is nyüzsöghetnek a baktériumok, mert darálás közben mindenütt átjárják a húst, míg egy szelet karajnak inkább csak a felszínén találhatunk kórokozókat. Alapos sütésre van tehát szükség.

A gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg! A gyümölcsök felszínéről mosás nélkül rengeteg baktérium kerülhet a szánkba. Egy 2013-as vizsgálat szerint az USA-ban az ételfertőzések és -mérgezések majdnem felét gyümölcsök, zöldségek és magvak okozták.

A maradék melegítése is legyen alapos! Nemcsak a főzés, de a melegítés során is ügyelj rá, hogy mindenütt átforrósodjon az étel. Különösen érdemes odafigyelni a rizsre, aminek a szemein megtelepedhetnek a rizsföldeken élő baktériumok, melyeket a főzés ugyan elpusztít, de a baktériumspórák ezt túlélhetik, és szaporodásnak indulhatnak a nem hűtőben tárolt rizsen.

Forrás: edition.cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top