Egészség

Ezért hagy ki néha egy ütemet a szíved

Végre egy magyarázat egy sokak számára talán aggasztónak tűnő egészségügyi jelenségre.

A szívünk egészségéért mind aggódunk, ezért is szokott olyan ijesztő lenni, mikor valami furcsa zavart tapasztalunk szívritmusunkban. Például van az a jelenség, mikor a szív időről időre jól érzékelhetően kihagy egy ütemet, aztán dobog tovább rendesen, mintha mi sem történt volna.

Ezért hagy ki néha egy ütemet a szíved

Ezt a jelenséget palpitációnak hívják, jellemzően néhány másodpercig tartó szapora szívdobogást jelent egy furcsa, “kihagyott ütem” után. A jó hír, hogy ez általában tökéletesen normális, de persze nem árt tudni, hogy mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban. Palpitációt okozhat a sok stressz, fáradtság, illetve a túlhajszolt életmód is. Nőknél hormonális változások is előidézhetik, például terhesség alatt vagy a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban.

És hogy mit tehetünk ellne? Az életmódváltáson túl jól jöhet, ha ilyenkor lehűtjük magunkat, iszunk egy korty hideg vizet, vagy megmossuk az arcunkat a hűsítő vízsugár alatt. Próbáljunk ki légzésgyakorlatokat, amelyek helyrehozzák a szívritmust, de azért ügyeljünk rá, hogy ha a probléma hetente több alkalommal is jelentkezik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz vele!

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top