Egészség

3 munkavégzési szokás, ami kitol az alvásoddal

Ha nem tudsz aludni, gondold végig a munkahelyi szokásaidat – könnyen lehet, hogy köztük találod majd meg a probléma gyökerét.

 A jó alvás nagyon fontos szelete az egészségnek. A mennyiségén és minőségén egyaránt múlik a hatékonysága. Sajnos mégis rengetegen szenvednek alvászavartól, sokan arra panaszkodnak, hogy a kimerültségük ellenére sem tudnak elaludni, vagy jól aludni. Valószínűleg nem is gondolnánk, hogy a jó alvásért már a munkahelyünkön rengeteget tehetünk.

3 munkavégzési szokás, ami kitol az alvásoddal

 1. Ne ülj egész nap egy helyben

Ha egész nap meg sem mozdulsz, nem lesz mit kipihennie a testednek éjszaka. Lehet, hogy szellemileg kimerülten dőlsz be az ágyba, de ha nincs meg a fizikai fáradtság, gondok lehetnek az elalvással. Ha a számítógép elé kényszerülsz egész nap, akkor legalább hazafelé ne ülj le a tömegközlekedésen, vagy kompenzálj több sétával, edzéssel.

2. Ne dolgozz, miután hazaértél

Egész nap a képernyőt bámultad – ha teheted, otthon már be se kapcsold a gépet, vagy legalábbis ne a lefekvést megelőző 2-3 órában. Ha ugyanis egyből a monitor elől dőlsz be az ágyba, az agynak nehezére esik majd a melatonin termelése, ami természetesen nyugtatna.

3. Igyekezz természetes fény mellett dolgozni

Olyan helyiségben dolgozni, ahová nem jut természetes fény, borzasztóan káros. Így ugyanis összezavarodik a szervezet természetes ritmusa, ami akár hormonális problémákat is okozhat.
Mindenesetre a bioritmusodat felkavarja, ami megnehezítheti majd az elalvást. Ha nem tudsz mit tenni, óránként szabadulj ki a levegőre, hogy tájékoztasd a tested, hol jár éppen a Nap.

Forrás: Self

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top