Egészség

Forradalmian új eljárás a törések rögzítésére

Lejárt a fémből készült lemezek és csavarok ideje!

Forradalmasíthatja a sebészetet egy új eljárás, amelyben százszázalékos selyemből készült csavarokat használtak törések rögzítéséhez. A kutatásban részt vevő amerikai tudósok szerint a fémrögzítőket a természetes fonálból készült csavarokra és lapocskákra lehet lecserélni, amelyek egy idő után felszívódnak a testben. Az eljárást eddig csak rágcsálókon tesztelték.

A selymet korábban is használták orvosi varratokhoz, de az utóbbi időben a korszerű orvosi implantátumokban is alkalmazzák. Az új kutatásban a massachusettsi Tufts Egyetem egészségügyi mérnökei készítettek csavarokat orvosi minőségű selyemből különlegesen tervezett öntőformák segítségével. A selyemcsavarokat patkányok hátsó lábába ültették be, ahol négy-nyolc hétig sikeresen funkcionáltak. A kísérlet végére a selyemcsavarok elkezdtek felszívódni. A kutatók szerint a selyem ígéretes utóda lehet az eddig használt, fémből készült lemezeknek és csavaroknak.

Forrás: bbc.com
A százszázalékos selyemből készült csavarok – forrás: bbc.com

“Nagyon izgalmas a jövő. Egy egész sor ortopédiai megoldásra gondolhatunk a gyógyításban, a csavarokon és lemezeken kívül bármi szóba jöhet, aminél nem akarjuk, hogy a fém a testben maradjon” – fogalmaztak a kutatók.

Ráadásul az új anyag nem zavarja a röntgensugarat, nem szólalnak meg miatta a riasztók, és nem okoz érzékenységet a hidegre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top