Egészség

Mennyi kávét ihatsz valójában?

Minden kávérajongó fellélegezhetett, mikor elkezdték elárasztani az internetet a kávé jótékony hatásait dicsérő írások, de mennyi az annyi, ami még tényleg egészséges?

Hatalmas fellélegzés volt megtudni, hogy a kávé fogyasztása valójában nemhogy nem ártalmas, hanem kimondottan egészséges is. Jót tesz a májnak, a keringésnek, az emésztésnek, és még ki tudja minek. Na jó, de mennyi?

Mert az sajnos sejthető, hogy napi 8 kávé (ami valljuk be, előfordulhat egy ritka kegyetlen napon) már nem jelent ilyen csupa jó életelixírt. Elsősorban persze a koffeintartalom miatt van szükség a korlátozásra. A túl sok koffein kézremegést, álmatlanságot, kimerültséget és szívproblémákat is okozhat, ezért nagyon fontos figyelni rá, hogy mennyit viszünk be szervezetünkbe.

Mennyi kávét lehet inni valójában?

A legfrissebb kutatások szerint egyébként ez meglepően sok. Állítólag napi 5 csésze kávétól még semmi bajunk nem lesz, persze a toleranciaszint mindig egyénfüggő. Egészen profán módon ezt úgy tudhatjuk meg, hogy mennyi az a kávé, amitől még jól érezzük magunkat. Ha 3 csésze után simán elalszunk esténként és boldogan ébredünk, az rendben van, de ha négy csészétől már eszelős, reszkető idegroncsokká válunk, akkor több mint valószínű, hogy nem kellene annyit innunk. Öt fölé azért ne menjünk, és fontos az is, hogy a koffeintartalmat is megvizsgáljuk, hiszen ez kávénként nagyon eltérő lehet.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top