Egészség

Ritka betegsége miatt éhes állandóan a kislány

Van egy betegség, ami többek között azzal jár, hogy soha nem érzi a beteg jóllakottnak magát.

A Prader–Willi-szindróma egy genetikai betegség, ami számos rendellenességgel jár a renyhe izomtónustól a szellemi elmaradottságon át a fáradékonyságig és a dühkitörésekig. Legjellemzőbb tünete azonban a csillapíthatatlan éhség, mert az éhség-jóllakottság központ sem működik rendesen az agyban. A Prader–Willi-szindrómások otthonában ezért gyakorta lakat van a hűtőn.

A 14 éves, de szellemileg egy ötéves gyerek szintjén álló Suzanne minden reggel ugyanazt eszi: sajt, pirítós, almalé, gyömbérkenyér, mogyoróvaj, narancslé, keksz. Bármilyen eltérés az étrendjétől kikészíti. Egészen kicsi kora óta szigorú szabályok uralják az étkezéseit, mert ha rajta múlna, reggeltől estig csak enne. A szülei így is folyvást készenlétben állnak, nehogy kifossza a kamrát vagy a hűtőt.

Suzanne osztott tálcán kapja az ételt, hogy többnek tűnjön
Suzanne osztott tálcán kapja az ételt, hogy az többnek tűnjön

A kislány emellett dzsúdózni jár, ami egyrészt erősíti az izmait, másrészt segít kordában tartani a testtömegét, ami a Prader–Willi-szindrómásoknál komoly kihívás. Sok közöttük a szélsőségesen elhízott, ami további egészségügyi problémákkal terheli a szervezetüket.

Forrás: edition.cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top