Egészség

Sikeresebbek a leszokásban azok, akik hirtelen hagyják abba a dohányzást

Egy új kutatás szerint azok, akik egyik napról a másikra teszik le a cigit, nagyobb valószínűséggel viszik sikerre a leszokást, mint akik lépésről lépésre próbálkoznak vele.
Sikeresebbek a leszokásban azok, akik hirtelen hagyják abba a dohányzást

 Egy újabb bizonyíték, hogy mi mindent szabályozhatunk a gondolatainkkal: azok a dohányosok, akik olyan erős elhatározást hoztak, hogy egyszer s mindenkorra leteszik a cigit, jobban is tartották magukat a döntésükhöz, mint akik szépen lassan próbáltak leszokni – legalábbis erre az eredményre jutott egy nemrég végzett kutatás.

 A kutatás az Oxford Egyetem professzora, dr. Nicola Lindson-Hawley vezette, a Brit Szívegészségügyi Alapítvány megbízásából. 697 olyan dohányost vizsgáltak, akik leszokásra adták a fejüket. Az embereket két csoportra osztották: az egyik csoport már a leszokás első napjától fogva nem nyúlhatott cigarettához, míg a második csoport két hétig fokozatosan csökkentette a nikotinadagját. Mindkét csoportban engedélyezett volt különböző segédeszközök – nikotintapasz, nikotinos rágó vagy spray – használata. 

Egy hónappal az első nap után, a “gyors leszokók” 49 százaléka továbbra sem gyújtott rá, míg a második csoportban ugyanezt csak 39 százalék mondhatta el magáról. Vagyis a hirtelen leszokás 25 százalékkal több eséllyel vezet sikerre, mint a fokozatos. 

Dr. Lindson-Hawley azzal magyarázza a hirtelen leszokás sikerét, hogy utána az embereknek nem is kell törődniük a cigarettával – míg azok, akik fokozatosan próbálják elhagyni, minden nap megküzdenek vele. Ennek ellenére a doktornő azt javasolja, hogy akinek nem megy a gyors leszokás, inkább próbálkozzon a fokozatossal, ahelyett, hogy meg se próbálná. 

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top