Egészség

Az ínygyulladás is összefügghet az Alzheimer-kórral

Egy friss kutatás szerint az ínygyulladás jelenléte nagyobb fokú szellemi hanyatlással mutat összefüggést Alzheimer-betegeknél.

Egy kicsi, csupán 59 ember bevonásával végzett vizsgálat jutott erre az eredményre, bár a gyulladások és az Alzheimer-kór közötti összefüggés már eddig is a kutatások homlokterében állt.

A résztvevők mindegyikénél enyhe vagy közepes erősségű mentális hanyatlás állt fenn. Mindegyiküktől vérmintát vettek gyulladásos markerek után kutatva, illetve mindegyikük fogainak és ínyének állapotát felmérte egy fogorvos, aki semmit sem tudott az alanyok mentális állapotáról vagy a kutatás céljáról.

Eggyel több ok az alapos fogmosásra
Megint eggyel több okunk van az alapos fogmosásra

Az ínygyulladástól szenvedők esetében hatszoros volt a mentális hanyatlás mértéke. A kutatók azt gyanítják, hogy a szervezetnek az íny gyulladt állapotára adott reakciója az, ami felgyorsítja a mentális leépülést. Az Alzheimer Társaság szerint, ha bebizonyosodik az összefüggés, a fokozott odafigyelés a szájhigiénére új fegyver lehet a betegség lassítása érdekében.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top