Egészség

Az időjárás-fóbia létezik, és gyakoribb, mint hinnéd

Tízből egy embernek van valamilyen, az időjáráshoz köthető fóbiája, állítják vizsgálatok.

Az időjárás sokszor a legbékésebb embert is fel tudja idegesíteni, hiszen kinek ne menne az agyára, ha két hete ömlik az eső. Teljesen más viszont az, ha valaki szabályosan retteg néha az időjárástól.

Leggyakrabban a viharok, hóviharok, az erős szél váltanak ki irracionális félelmet. Kisgyerekek is gyakran félnek az “erőszakos” időjárási jelenségektől, de a felnőttek általában szégyellik, ezért igyekeznek titkolni, ha legszívesebben az ágy alá bújnának a kutya mellé, amikor dörög az ég. Általában ők azok, akik rengeteg kétszersültet halmoznak fel, valamint rengeteg zseblámpa, elem és gyertya vár náluk bevetésre készen, ha áramszünet lenne a vihar miatt.

A villámlás és a mennydörgés sokaknál kicsapja a biztosítékot
A villámlás és a mennydörgés sokaknál kicsapja a biztosítékot

A pszichológus azt tanácsolja, hogy bár a jól informáltság hasznos, az érintettek próbáljanak nem 24 órában az időjárás-előrejelentő oldalakon lógni, a rettegett vihar közeledtét lesve. Érdemes előre felkészülni viszont a vihar idejére: aki ilyenkor nem mer kimenni a házból, gondoskodjon társaságról.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy a “veszély” elmúltával sem csökken a szorongása, túlzottan feszült, a legkisebb neszre is megriad, nem tud aludni, az keressen szakértő segítséget. Már csak azért is, mert az irracionális félelmeink könnyen ráragadnak a gyerekeinkre is.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top