Egészség

Amikor egyszer csak nem tudsz többé nyelni

Képzeld el, hogy gyanútlanul leülsz reggelizni, de azt veszed észre, hogy képtelen vagy a nyelés addig egyszerűnek tűnő feladatára.

Ebben a szürreális élményben volt része a 39 éves Samantha Andersonnak egyik reggel. Az ausztrál ékszerész hiába próbálkozott, képtelen volt egy falatot is lenyelni a reggelijéből, mindent felköhögött.

Egész nap nem sikerült ennie, végül orvoshoz fordult. Az megállapította, hogy a jelenség mögött a sok stressz áll, és váliumot, majd antidepresszánsokat írt fel a háromgyerekes anyának.

Félévnyi szenvedés, folyamatos éhség és sok-sok kilónyi fogyás után született meg végül a valódi diagnózis: diszfágia, azaz nyelési képtelenség. Ez egy ritka, de létező jelenség, az illető nemes egyszerűséggel csak nehezen, alig képes vagy teljesen képtelen nyelni. Az orvosok Samantha esetében ezt arra vezették vissza, hogy az övsömört is okozó vírus miatt az V., VII. IX. és X. agyideg működésében zavar következett be (a nyelés folyamatában hét különböző agyideg is szerephez jut).

Nehéz elképzelni a nyelési képtelenséget
Nehéz elképzelni a nyelési képtelenséget

“A napjaim szó szerint a túlélésről szóltak – emlékezik vissza Samantha. – Célul tűztem ki magam elé, hogy a nap végéig megeszek egy doboz joghurtot, két szem áfonyát, és megiszom egy pohár vizet. Ez azonban csak ritkán sikerült.”

Samantha végül gyomorszondát kapott, hogy ne haljon éhen, és felvette a kapcsolatot egy amerikai szakorvossal. Most, három és fél évvel a megpróbáltatásai kezdete után már képes krumplipürét, zabkását, áfonyát és kenyeret enni, és elszántan küzd, hogy visszanyerje régi evési képességét.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top