Egészség

Miért romolhatnak könnyebben terhesség alatt a fogak?

Az egyik leggyakoribb tévhit a várandós nők körében, hogy a baba "elszívja" a szervezetből a fogak számára szükséges anyagokat, ezért romlik az anya foga.

 

“Az, hogy a baba lenne a terhesség idején tapasztalható fogromlások okozója, csak egy megkövesedett tévhit. A fogaknak ugyanis nincs intenzív anyagcseréje, így a terhesség vagy a szoptatás nincs közvetlen hatással a fogak keringésére, azok szerkezetére” – magyarázza dr. Czinkóczky Béla szájsebész, fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

A terhesség a szájra van hatással, tehát a közegre, ahol a fogak találhatók: a nyál összetételére, a fogágy hormonális háztartására, vérkeringésére. Ennek a következménye, hogy megváltozik a szájban a baktériumflóra.

“A kismamák kifejezetten hajlamosak az ínyvérzésre, ínygyulladásra, fogágygyulladásra, melynek elsősorban a hormonháztartás megváltozása az oka. A kialakuló tüneteket mielőbb orvosolni kell. A legfontosabb, hogy a kismamáknak fokozott hangsúlyt kell fektetniük a szájhigiéniára, a fogápolásra, mert a hormonok hatására a nyál szerkezete, összetétele is megváltozik” – figyelmeztet dr. Czinkóczky Béla.

A terhesség alatt külön gondot kell fordítani a szájhigiéniára
A terhesség alatt különös gondot kell fordítani a szájhigiéniára

Azt is fontos tudni, hogy szinte minden fogászati beavatkozás elvégezhető a terhesség ideje alatt is. A várandósság első harmadában érdemes elhalasztani a komolyabb kezeléseket, de utána szinte bármi megengedett. Dr. Czinkóczky Béla arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyi érzéstelenítés esetleges elhagyásával, a nagy fájdalom tűrésével sokkal nagyobb kockázatnak teheti ki a kismama a magzatot, mint ha a szenvedését csillapítanák. A krónikus fájdalom ugyanis olyan anyagokat szabadít fel a szervezetben, amelyek károsan hathatnak a magzatra. Szóval szenvedni szigorúan tilos!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top