Egészség

HIV-pozitív donortól kapott új májat egy HIV-pozitív beteg

A nem HIV-pozitív páciensek is jól járnak azzal, ha AIDS-fertőzött emberek között végeznek szervátültetést.

A világon elsőként az AIDS vírusával fertőzött donorból ültettek át májat ugyancsak HIV-pozitív betegbe az Egyesült Államokban. Az elhunyt HIV-pozitív donornak a veséjét is átültették egy másik vírushordozó páciensbe, de a HIV-pozitívok közötti vesetranszplantáció csak az Egyesült Államokban számít elsőnek, a Dél-afrikai Köztársaságban már több ilyen műtétet végeztek.

A transzplantációt a baltimore-i John Hopkins egyetemi klinikán hajtották végre két hete. A kórház szerdai közlése szerint a páciensek jól vannak, egyikük már el is hagyhatta a kórházat.

Az Egyesült Államokban 2013-ig törvény tiltotta, hogy AIDS-fertőzött személyből bármilyen szervet átültessenek más, akár ugyancsak HIV-pozitív személybe. Barack Obama elnök kezdeményezésére fogadták el ekkor az új, HOPE (Remény) néven emlegetett jogszabályt, amely engedélyezi a vírushordozók közötti transzplantációt. Orvosok és HIV-aktivisták szerint az efféle műtétek új esélyt jelentenek az életre sokak számára. A baltimore-i kórházban mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy csak a kezdetről van szó, és hosszabb távú eredményeknek kell igazolniuk, hogy működik-e a módszer.

Jogosultak a szervátültetésre

Az Egyesült Államokban HIV-pozítiv betegek ugyanúgy jogosultak szervátültetésre, mint bárki más, ám a többi pácienshez hasonlóan nekik is ki kell várniuk a sorukat, és a várólistán szereplők közül sokan meghalnak, mielőtt új szervet kaphatnának.

A transzplantációs tilalom feloldása vírushordozó emberek százainak életét mentheti meg Dorry Segev, a John Hopkins klinika szervátültetési specialistája szerint, aki maga is szorgalmazta, hogy 25 év után engedélyezzék végre a HIV-pozitívok közötti szervátültetést.

Ha működik a HIV-pozitívok közötti transzplantáció, az előnyös a nem vírushordozó páciensek számára is, mivel rövidítheti a várólistákat. Dorry Segev szerint az Egyesült Államokban évente 300-500 olyan HIV-pozitív donor hal meg, akinek máját, veséjét átültetve (kizárólag más HIV-pozitív személybe) akár 1000-rel több transzplantációt lehet végrehajtani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top