Egészség

Három éven belül gyógyítható lesz az AIDS

Ezt állítják kutatók a legújabb vizsgálati eredményeik alapján.

A Temple Egyetem kutatói roppant bizakodóak az AIDS belátható időn belüli gyógyításában, csak mielőbb elkezdhessék a klinikai kísérleteket.

Az új módszer neve Crisper/Cas9. Lényege, hogy egy fehérje segítségével egyszerűen kivágják a szervezet immunsejtjeinek DNS-ébe beépülő HIV-szekvenciákat. Az eredmények szerint ezt el lehet érni a nélkül, hogy a DNS többi része sérülne. A sejtek tehát megszabadulhatnak a beépült vírustól, és úgy tűnik, a betegség véglegesen eltávolítható ily módon.

A kezelés maga úgy nézne ki, hogy vért vennének a betegtől, s ebbe befecskendeznék a módosított Cas9 fehérjét. Ez kutatná fel azokat a vérben lévő immunsejteket, melyek DNS-ébe beépült a vírus genomja, és egy enzim segítségével kivágná belőlük azt. Utána a vért visszainjekcióznák a betegbe.

Az új módszer csak vérvételt igényelne
Az új módszer csak vérvételt igényelne

A kutatók úgy vélik, ha egy beteg fertőzött immunsejtjeinek 20 százalékát le tudnák cserélni olyanokra, melyekből kivágták a vírust, az már elég lenne a gyógyuláshoz. Ez egy merőben új módszer, amelynek az alapelvét más betegségek gyógyításához is fel lehetne használni.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top