Egészség

A nézésük alapján diagnosztizálnák az autista gyerekeket

Az új módszer egészen kicsi gyerekeknél is segíthetne a diagnózis felállításában.

Az autisztikus spektrumzavar minél korábbi diagnosztizálása nagyon fontos lenne, de jelenleg elsősorban megfigyelésekre, a szülők elmondására hagyatkozhatnak csak a szakértők, százszázalékos módszer nincsen.

A Clevelandi Gyermekkórház orvosai viszont talán egy olyan módszert alkottak meg, ami biztosabb diagnosztikai alapokra helyezheti az autizmus szűrését, mégpedig egészen kicsi gyerekeknél is. “Az abnormális szemmozgások, pillantások a betegség jól ismert tünetei közé tartoznak, és számos vizsgálat támasztja alá az autistákra jellemző abnormis figyelmi mintázatot is” – írják a szerzők. Ebből a két dologból indultak ki: azt feltételezték, hogy meg lehet alkotni egy, az autistákra jellemző indexet az alapján, hogy mennyi ideig figyelnek az autisták szociálisnak mondott célpontokat, és mennyi ideig nem szociális célpontokat, az egészséges populációhoz képest.

Árulkodó jel lehet, hogy mit és mennyi ideig néz a gyerek
Árulkodó jel lehet, hogy mit és mennyi ideig néz a gyerek

Úgy tűnik, az eredmény az elképzelés helyességét igazolja: ötből négy esetben sikerült “eltalálni” az index alapján, hogy autista vagy nem autista gyerekre vonatkozik.

A kutatók most nagyobb mintán szeretnék tesztelni a módszert. Ha beválik, hamarosan új diagnosztikai eszköz kerülhet a szakemberek kezébe.

Forrás: foxnews.com

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top