Egészség

3 gyakori ok, amiért fájhat a nyakad

Ha időről időre nyakfájás kínoz, mindenekelőtt az életmódodat gondold át – lehet, hogy egy rossz szokás áll a fájdalom hátterében.
3 gyakori ok, amiért fájhat a nyakad

 Az amerikai lakosság 67%-a panaszkodik visszatérő nyaki fájdalmakra, de van egy tippünk, hogy valószínűleg a világ többi országában is hasonló ez az arány. A modern életmód ugyanis egyáltalán nem nevezhető nyakbarátnak. Ezért, mielőtt még csontritkulásra gyanakodnál a nyakfájásod miatt, gondold át, milyen szokások okozhatják a panaszokat. Íme, a három leggyakoribb:

1. Túl sokat görnyedsz

Egész nap az irodában ülni a gép előtt, vagy a könyvtárban egy könyvre hajolni nagyon megterheli a gerincet – már ha görnyedten tartod magad! Lehet, hogy neked ez a kényelmes, de a nyakad és a vállad izmai megfeszülnek ebben a tartásban, ami fájdalmat okoz. A kulcs az egyenes háttal ülés, amiben segíthet a megfelelő szék kiválasztása, de az is, ha erősek a hasizmaid – segítségükkel ugyanis könnyebben és kényelmesebben tartható egyenesen a hát.

2. Az okostelefon megszállottja vagy

A sok pötyögés nemcsak a kezünknek árt: ha folyton lehajtott fejjel nyomogatod a telefonod, ugyanúgy megterheled a gerincet, mint a görnyedéssel. Befeszülnek a nyaki és a vállizmok, ami kínzó fájdalmakhoz vezet. A szakértők szerint képzeld el úgy, mintha a gerincnek egy bowling golyót kellene le-föl mozgatnia. Próbáld szemmagasságban tartani a telefont, így a gerincnek és a nyaknak is jót teszel.

3. Még mindig nem tetted le a cigit

A dohányzás számos káros hatása mellett még a nyakfájásért is okolható. A cigi dehidratálja az egész testet, így a hátban és a nyaknál lévő porckorongokat is, ami akár sérvhez is vezethet. Másfelől, a dohányzás az oxigén áramlását is megnehezíti a véráramban, így az nehezebben jut el a gerinchez és a nyakhoz, ami miatt szintén jelentkezhet fájdalom.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top