Egészség

Szőrt is növeszt a mesterséges bőr

Japán tudósok minden eddiginél funkcionálisabb bőrt alkottak.

Egerekbe sikeresen ültettek be a kutatók olyan bőrt, amit egérínyből vett őssejtekből, laboratóriumi körülmények között növesztettek.

Ilyesmi történt korábban is, de a mostani bőr a természetes bőr minden eddiginél több funkciójára képes, például izzadni és szőrt növeszteni is tud. A jelenlegi szövetnövesztési módszerek nagy problémája, hogy nem képesek a természetes szövet minden biológiai funkciójával bíró szövetet laboratóriumi körülmények között előállítani. Így volt ez az ember által előállított bőrrel is: nem voltak benne mirigyek, sem szűrtüszők. Ez változott most meg.

A beültetett szövetet zöld fehérjékkel jelölték meg
A beültetett szövetet zölden foszforeszkáló fehérjékkel jelölték meg

Az eredmények jó hírt jelentenek a kísérleti állatok számára is, mert hamarosan talán lehetővé válik, hogy az eredetivel gyakorlatilag teljesen azonos, de tenyésztett szövetekkel váltsák fel az állatkísérleteket.

A tudósok szerint további 5–10 év, mire az eredmények az emberi gyógyításban is alkalmazhatók lesznek. A mostani nagy lépés annak előfutára is lehet, hogy hamarosan teljesen funkcióképes emberi szerveket tudjunk előállítani.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top